Na triku máte riziko, že to zkazíte celé rodině, říkají šéfové rodinných firem Wachal a Jahoda

Zleva Martin Jahoda (Emco) a Ondřej Wachal (VW Wachal)

Zleva Martin Jahoda (Emco) a Ondřej Wachal (VW Wachal) Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ondřej Wachal (VW Wachal) a Martin Jahoda (Emco)
Martin Jahoda (Emco) a Ondřej Wachal (VW Wachal)
Martin Jahoda, generální ředitel rodinné firmy Emco
Ondřej Wachal, ekonomicko-provozní ředitel rodinné firmy VW Wachal
Martin Jahoda (Emco) a Ondřej Wachal (VW Wachal)
10
Fotogalerie

Třicátníky Martina Jahodu a Ondřeje Wachala spojuje řízení rodinného podniku. Oba firmy převzali od svých otců-zakladatelů a ve svých rolích si navzájem radí. Fungování byznysu mají zakotvené různými způsoby. „Náš holding je ve svěřenském fondu a je k němu sepsána rodinná ústava,“ říká Ondřej Wachal šéfující stavební firmě Wachal a Martin Jahoda, šéf potravinářské společnosti Emco dodává: „My máme holding, jehož vlastníkem je rodina.“

Bylo jasné, že skončíte v rodinné firmě?

Ondřej Wachal (W): U mě asi ano, říkal jsem to všude už od dětství.

Martin Jahoda (J): Já to jisté neměl, ale tím směrem jsem šel. Chvíli jsem přemýšlel o novinařině, ale myslím, že mi do toho nějak vstoupil táta, a přihláška na žurnalistiku nebyla. Teď hodně přemýšlím u svých dětí, jak je k Emcu nějak přirozeně přivést.

Co bylo při přebírání firmy nejtěžší?

W: Nikdy jsem jinde nepracoval. Od patnácti jsem různě pomáhal ve firmě, ale neměli jsme v rodině plán ani záměr, že tu budu pokračovat. Leč stalo se. Jsem vystudovaný ekonom, po škole jsem nastoupil k nám do podniku, se vším ze stavařiny jsem se musel seznamovat. Možná to budilo nedůvěru kolegů. Otec to řešil tak, že ze mě udělal zástupce, ale prakticky jsem neměl konkrétní agendu a konkrétní zařazení. Před tím bych varoval všechny, kteří se do rodinného byznysu zapojují. Když se uvolnilo místo prokuristy, řekli jsme si, než hledat někoho nového, vezmu to já. Dalo to řád a konkrétní náplň práce.

J: Měl jsem to podobné, nastoupil jsem na nově vytvořenou pozici a ta práce nebyla jasně definovaná. Kolegové na to možná koukali divně. Kdybychom to ve firmě někdy dělali znovu, třeba u mých dětí, dal bych je na hotovou pozici, aby jasně zapadly.  

Co byste si chtěli nechat poradit jeden od druhého ve chvíli přebírání vedení rodinné firmy?

W: Zeptal bych se přesně na to. Jak se začlenit, jak zapadnout do struktury, abych nebyl bokem, aby na mě nekoukali, že jsem člen rodiny, tak mě někam strčili, upíchli.

J: Asi by mě zajímalo, jak se vypořádat s tlakem. Nastoupit do rodinné firmy je spojené i s tím, že máte na triku riziko toho, že to pohřbíte. A zkazíte to celé rodině. Dnes vím, že to zvládnu. Ale před pěti lety jsem měl opravdu strach, co s tím udělám.

W: Ano, to jsem měl stejné. V jednu dobu jsem to doháněl časem stráveným v práci a na čas úplně vynechal třeba koníčky. Teď už to tak neberu. A snažím se to s prací nepřehánět.

Otcové už vám do práce nemluví?

W: Různě. Jsou vlny. Když jsou golfové turnaje, tak moc ne. Ale třeba začátek roku bývá intenzivní, zajímají ho projekty, pak to většinou ochladne. Jinak jednou za čtvrt roku máme se všemi šéfy staveb schůzky a řešíme status toho, v jaké fázi stavby jsou. U toho bývá vždy.

J: Já se snažím otce vyhledávat, má zajímavé názory na věci, je pro mě hodnotné s ním různé byznysové věci řešit. Navíc sedíme v jedné kanceláři.

Co další členové rodiny?

J: U nás nebylo dlouho jasné, jak to vše dopadne. Mám ještě dvě sestry. Jedna se ale odstěhovala do Athén, ta je mimo firmu. Druhá sestra studuje biochemii, uvidíme, jestli se zapojí.

W: Mí sourozenci k tomu netíhli. Sestra dělala v Unileveru, teď je na mateřské, brácha v PwC.

Vedete firmy jinak než vaši otcové?

J: Otec to vybudoval z nuly, bere to jako, že je to jeho. Rád se rozhoduje sám. Můj styl je víc kooperativní – řekněte mi, jak to má být a podle toho rozhodneme. Kdyby všichni šéfící měli jiný názor než já, asi bych nejednal po svém. Táta klidně.

W: Můj otec rozjížděl byznys, sháněl zakázky, neměl tolik času řešit procesy a pravidla ve firmě. Snažil jsem se tomu celému dát větší řád. A podobně jako Martin asi kolegům víc naslouchám.

Jak máte formálně nastavené vlastnictví firmy a podíly?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!