Růst ve stavebnictví zpomalil kvůli pozemnímu stavitelství

stavba transformátoru ČEPS

stavba transformátoru ČEPS Zdroj: ctk

Růst stavební produkce v srpnu zpomalil. Stavebnictví meziročně stouplo o 4,7 procenta po červencovém růstu o 12,3 procenta. Táhly ho inženýrské stavby, které nahradily výpadek v pozemním stavitelství. Ubylo také vydaných stavebních povolení a dokončených bytů, naproti tomu se začalo stavět víc bytů než před rokem. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

Po očištění od sezonních vlivů stavitelství meziměsíčně kleslo o 3,6 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o dvě procenta, naopak u inženýrských staveb vzrostla o 18,3 procenta.

Výsledky zůstaly podle Lukáše Hendrycha z poradenské sítě BDO za očekáváním, meziroční růst stavební produkce je za letošní rok nejslabší. „Tradičním tahounem zůstávají investice státu, které pozitivně ovlivňují výsledné statistiky a které kompenzují stagnující pozemní stavitelství,“ uvedl.

Ekonom: Na úrovni před rokem 2008 nejsme

„Stavebnictví se stále nachází hluboko pod svojí předkrizovou úrovní z roku 2008. Z těchto úrovní mu v posledních měsících vehementně pomáhá dočerpávání eurofondů. Prostředky z eurofondů míří zhusta do inženýrského stavitelství. Naopak pozemní stavitelství je stále bezkrevné,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o dvě procenta, naopak u inženýrských staveb vzrostla o 18,3 procenta.

O 31,9 procenta se zvýšil meziročně i počet bytů, které se začaly stavět. Bylo jich 2416. Vedle toho bylo dokončeno 2091 bytů, tedy o 12,3 procenta méně než před rokem.

Rozmach infrastruktury

Pokles pozemního stavitelství je podle analytika Komerční banky Marka Dřímala způsoben rozmachem infrastrukturních staveb, které zřejmě odčerpávají kapacity celého odvětví. „Pozemní stavitelství totiž začalo ožívat dříve než inženýrské stavby, proto zřejmě dochází i k rychlejšímu vyčerpání jeho růstu,“ uvedl.

Počet stavebních povolení, které úřady vydaly, klesl o 1,6 procenta na 7069, orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25,7 miliardy korun. Ve srovnání se srpnem 2014 tak byla o 14,3 procenta vyšší.

„Za povšimnutí stojí údaj o trvalém poklesu stavu pracovníků, což svědčí o velké opatrnosti firem vzhledem ke slábnoucí zásobě práce, počtu i hodnotě nově vypisovaných zakázek,“ upozornil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš, který doufá, že se vládě podaří negativní faktory překonat, aby pomohla vrátit stavebnictví jeho pozici stabilního pilíře české ekonomiky.

„Od počátku roku jsou čísla dobrá. Napovídají, že i kdyby došlo ve zbytku roku k silnějšímu zpomalení, bude meziroční nárůst přes pět procent, tedy víc než náš optimistický odhad na počátku roku, kdy jsme očekávali, že bude v rozmezí tří až čtyř procent,“ uzavřel Matyáš.