S&P srazila ratingy ropným vývozcům, Rusko zůstává na svém

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Americká ratingová agentura hromadně seškrtala úvěrové hodnocení vývozců ropy kvůli trvalým dopadům nízkých cen černého zlata na jejich rozpočty. Zatím ušetřila Rusko. Za nových podmínek budou o úvěry žádat Saúdská Arábie, Brazílie, Kazachstán, Bahrajn a Omán. Podobný hromadný pokles ratingu ropných hráčů provedla agentura Standard & Poor’s takřka přesně před rokem, připomíná agentura Reuters.

Své kroky agentura vysvětlila tlakem, který propad v cenách ropy na světových trzích vytváří na domácí rozpočty ropných států. Razanci S&P pocítily nejvíce Saúdská Arábie a Bahrajn. Hodnocení Rijádu agentura srazila z A+ s negativním výhledem o dva stupně, tedy na A– se stabilním výhledem. Bahrajn dokonce spadl do spekulativního pásma, když známku BB nahradila BBB–. Obě země jsou z postižené pětice na příjmech z ropy závislé nejvíce.

Podobně koordinované hromadné snížení ratingů agentura provedla zhruba před rokem, když se již začaly projevovat následky zlevňování černého zlata, jež započalo v polovině roku 2014.

Tentokrát ale S&P ušetřila Rusko. Podle ratingové agentury Moskva disponuje fiskálním polštářem, který jí poskytuje manévrovací prostor. Pokud však bude Rusko své rezervy rozpouštět rychleji, než se očekává, nebo dojde k posílení západních sankcí uvalených na zemi, může agentura zhoršit dosavadní hodnocení na úrovni BB+.

Zvýšený tlak

Totéž hodnocení měla dosud Brazílie. Nyní bude nově o úvěry žádat s nálepkou BB s negativním výhledem. V případě jihoamerické země agentura uvedla, že v jejím rozhodování měla nízká cena ropy stejnou váhu jako vleklá politická krize.
Země Blízkého východu jsou podle Reuters pod zvýšeným tlakem i z důvodu, že řada místních měn včetně saúdskoarabského rijálu jsou vázány na dolar, což omezuje možnosti stimulovat ekonomiku oslabováním měny.

Omán je nyní S&P místo dosavadního BBB+ oznámkován stupněm BBB–. Na tutéž úroveň dopadl Kazachstán, navíc však s negativním výhledem.

Rusko má plán
Plán ruské vlády na podporu domácí ekonomiky bude stát zhruba 880 miliard rublů (285 miliard korun). S částí těchto peněz se počítá v rozpočtu na letošek. Podle ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva bude zhruba 185 miliard rublů uvolněno z protikrizového fondu. Část chybějících peněz bylo možné získat pomocí novel zákona o státním rozpočtu. Existují také určité přebytky z loňského rozpočtu, tyto peníze ale prý stačit nebudou.