Silnější spotřeba nakopla americkou ekonomiku k rychlejšímu růstu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ford

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla rychleji, než se přepokládalo. Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že hrubý domácí produkt v celoročním přepočtu podle konečných údajů vzrostl o 3,9 procenta. Zpřesnilo tak svůj předchozí odhad z konce srpna, podle něhož růst činil 3,7 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že ministerstvo ponechá srpnový odhad beze změny.
Hospodářský růst ve druhém čtvrtletí prudce zrychlil z 0,6 procenta v předchozím kvartálu. Ve třetím čtvrtletí ale ekonomové očekávají zpomalení růstu na zhruba 2,5 procenta.

Hospodářský růst ve druhém čtvrtletí prudce zrychlil z 0,6 procenta v předchozím kvartálu. Ve třetím čtvrtletí sice ekonomové očekávají zpomalení růstu na zhruba 2,2 až 2,5 procenta, v závěru roku však počítají s mírným zrychlením.

Graphical visualization of Us GDP Annual Growth Rate

„Celkově zůstávají vyhlídky americké ekonomiky pro zbytek roku optimistické. Dál je podporuje pokračující tvorba pracovních míst, růst spotřebitelských výdajů, zlepšující se situace na trhu s bydlením a solidní údaje o zpracovatelském sektoru,“ uvedl analytik Jim Baird ze společnosti Plante Moran Financial Advisors.

Za zpřesněním tempa růstu ve druhém čtvrtletí stály zejména silnější spotřebitelské výdaje. Ty stouply o 3,6 procenta místo původně ohlášeného růstu o 3,1 procenta. Spotřebitelské výdaje se na ekonomické aktivitě USA podílejí více než dvěma třetinami.

Důvěra klesla

Dnešní údaje Michiganské univerzity nicméně ukázaly, že index spotřebitelské důvěry v USA v září klesl na téměř roční minimum 87,2 bodu ze srpnových 91,9 bodu. Příznivé údaje o vývoji HDP ve druhém čtvrtletí podporují očekávání, že americká centrální banka (Fed) v letošním roce přikročí k prvním zvýšení úrokových sazeb za téměř deset let.

Fed se nízkými úroky snaží podporovat hospodářský růst. Minulý týden ponechal základní sazbu beze změny na rekordním minimu nula až 0,25 procenta, a to kvůli známkám příliš slabého růstu světové ekonomiky a kvůli zvýšené nestabilitě na finančních trzích. Šéfka Fedu Janet Yellenová ale ve čtvrtek řekla, že stále je dost důvodů úroky zvýšit ještě do konce tohoto roku.