Spotřebitelské ceny rostly nejrychleji od konce roku 2013

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Spotřebitelské ceny v červnu zrychlily meziroční růst na 0,8 procenta, což bylo nejvíce od prosince 2013. Meziměsíčně, tedy proti květnu, se zvýšily o 0,1 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s květnem zdražily například dovolené, pohonné hmoty, pivo, tabák a brambory. Zlevnily třeba oděvy a obuv.

„Meziroční inflace se opět o kousek posunula blíž k tolerančnímu pásmu ČNB, které začíná na hodnotě 1,0 procenta. Pohyb vzhůru proti minulému měsíci byl očekávaný, stejně jako faktory, které za ním stály,“ uvedl analytik UniCredt Bank Pavel Sobíšek.

„Celkový makroekonomický obrázek stále vypadá velmi dobře. Klesající obavy z nezaměstnanosti v kombinaci s růstem reálných příjmů podporují vyšší spotřebu domácností, což postupně umožňuje obchodníkům zdražovat zboží i služby,“ doplnila hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová. V závěru roku 2015 čeká inflaci nad jedním procentem. Zafixování kurzového závazku minimálně na dalších dvanáct měsíců by podle ní ještě během první poloviny roku 2016 mohlo přinést inflační překvapení v podobě inflace atakující dvouprocentní cíl.

Graphical visualization of Cz Inflation Rate

Analytik Generali Investments Radomír Jáč očekává, že se koncem letošního roku celková meziroční inflace dostane do oblasti 1,5 procenta a možná i mírně nad tuto úroveň. Nicméně ČNB podle něj setrvá u současného nastavení své měnové politiky, tedy u kurzového závazku, jenž zůstane v platnosti alespoň do druhé poloviny roku 2016. Fenomén deflace české ekonomice nehrozí, zároveň tu ale nejsou náznaky tvorby výraznějších inflačních tlaků v ekonomice, dodal.

Cena sezonních dovolených s komplexními službami vzrostla oproti květnu o 5,2 procenta. Čtvrtým měsícem v řadě zdražovaly pohonné hmoty, v červnu o 0,8 procenta. Pivo zdražilo o 3,9 procenta, ceny lihovin ale o 1,9 procenta klesly. Léčiva byla v červnu o 0,3 procenta dražší než v květnu. Ceny potravin a nealkoholických nápojů se jako celek ve srovnání s květnem nezměnily, ale některé druhy potravin zaznamenaly podle ČSÚ velké cenové výkyvy. Šlo zejména o brambory, na trh přišly ty rané a cena brambor se meziměsíčně zvýšila o 45,2 procenta.

Pečivo oproti květnu zdražilo o 3,5 procenta, ovoce o 6,3 procenta. V červnu naopak zlevnily odívání a obuv, oděvy o 0,5 procenta a boty o dvě desetiny. Klesly také ceny telefonických a telefaxových služeb, a to o 0,2 procenta, o 0,7 procenta zlevnily mobilní telefony. Z potravin nejvíc - o 26,4 procenta - meziměsíčně klesla cena plodové zeleniny, vajec o 6,5 procenta a například mléka o 5,8 procenta.

Vliv tabáku na ceny

Meziročně vzrostly ceny v červnu o 0,1 procentního bodu rychleji než v květnu. Nejvíce se na tom podepsaly tabákové výrobky, které meziročně zdražily o 8,7 procenta. Ceny zemního plynu se zvýšily o 4,5 procenta, vodného o 3,4 procenta, stočného o 2,8 procenta, čisté nájemné meziročně zdražilo o 1,4 procenta a teplo o 2,4 procenta. Zelenina byla v červnu meziročně dražší o 7,6 procenta. Ceny elektřiny naopak o 0,3 procenta klesly. Na snižování meziroční cenové hladiny měly významný vliv například pohonné hmoty, jejichž ceny byly v červnu nižší o 9,7 procenta než ve stejném měsíci před rokem.