Aplikace Salmondo mění kariéru a život mladých lidí

Tibor Kučera, jeden ze spoluzakladatelů firmy Salmondo

Tibor Kučera, jeden ze spoluzakladatelů firmy Salmondo Zdroj: Salmondo.cz

Končíte studium na střední škole a nevíte, co dál? To je příběh mnoha mladých lidí, kterým často chybí kvalifikovaná rada. Jednou z nových možností, jak to změnit, je Salmondo, webová aplikace pro podporu kariérního poradenství na základních a středních školách. Jak tato firma, která získala loni třetí místo v grantovém projektu Komerční banky Nastartujte se, funguje, a co by chtěla dělat do budoucna, popisuje v rozhovoru pro E15 Tibor Kučera, jeden ze spoluzakladatelů společnosti, který se stará i o její marketing.

Jaký byl prvotní podnět k založení firmy Salmondo?

Salmondo vzniklo v roce 2016, kdy jsme se jako tři bývalí spolužáci ze střední školy dali dohromady, abychom vytvořili aplikaci pro podporu kariérního poradenství. Nápad a prvotní motivace přišla právě na základě naší zkušenosti s tímto poradenstvím na střední škole. Uvědomili jsme si, že studenti často nemají podporu pro svá rozhodnutí ohledně dalšího studia a kariéry a jsou na něj sami. To vede k tomu, že při něm nezohledňují důležité aspekty svojí osobnosti a nemají k němu potřebné informace. To poté přispívá k faktu, že více než 50 procent bakalářských studií končí neúspěšně a většina lidí vůbec nepracuje v oboru, který vystudovala.

Jaké byly reakce okolí a rodiny na to, že jste založili svoji firmu?

Myslím, že celkově určitě pozitivní. Samozřejmě člověk vnímá obavy rodiny a okolí, když se rozhodnete budovat firmu místo jistoty zaměstnání. Na druhou stranu jsme všichni zakladatelé mladí lidé bez velkých závazků a začátek nebyl tak riskantní, jako kdybychom již měli děti, hypotéky a podobně. A pokud jde o samotný nápad, tak jsme se ve svém okolí téměř vždy setkali s pozitivními reakcemi a podporou.

Jak ovlivnilo založení společnosti váš osobní život?

Pokud jde o problém s kariérní volbou, tak určitě. Sami jsme si vyzkoušeli, jak náročné to je a na vlastní kůži poznali, jaké důsledky má špatné rozhodnutí, ať šlo o změnu vysoké školy nebo pozdější profesní směřování. Založení samotné firmy ovlivnilo naše životy také, protože její budování je velmi časově i psychicky náročné, což se v osobní rovině musí projevit.

Co přesně Salmondo nabízí?

Je to webová aplikace pro podporu kariérního poradenství na základních a středních školách. Studenti se do ní přihlásí a pracují s jejími jednotlivými částmi - psychologickými testy, metodami z pozitivní psychologie nebo informacemi o profesích a oborech, které mohou být pro ně vhodné. Tyto výsledky poté mohou sdílet s poradci na své škole a společně s rodiči je využít k tomu, aby si žák vybral co možná nejlépe oblast dalšího směřování.

Jak vám u toho pomohl projekt Komerční banky Nastartujte se, mezi jehož oceněné loňské vítěze patříte?

Pomohl nám v několika rovinách. Předně se nám potvrdilo, že jdeme správnou cestou a naše řešení má smysl i z pohledu odborníků z řad porotců. Zároveň nám pomohl k větší publicitě a zvýšení povědomí jak o naší aplikaci, tak problematice nedostatečného kariérního poradenství obecně. V neposlední řadě nám přinesl i finanční podporu a řadu výhod, které pomáhají naši službu dále rozšiřovat a zlepšovat.

Budete nějakým způsobem své služby a servis rozšiřovat či měnit?

Určitě. Na Salmonodu neustále pracujeme a aplikace není zdaleka dokončená. Průběžně získáváme zpětnou vazbu od uživatelů, žáků, studentů a poradců, a na jejím základě se ji snažíme neustále zlepšovat. Zároveň máme řadu vlastních nápadů, kam chceme naši službu posouvat.

Jaké jsou tedy vaše podnikatelské plány do budoucna?

V současnosti se chystáme na zahraniční expanzi. V loňském roce jsme vyvinuli anglickou demo verzi a nyní nás čeká vytvoření lokálních verzí pro vybrané země, do kterých bychom Salmondo rádi rozšířili. Rádi bychom také začali pracovat na aplikaci pro osobní rozvoj lidí, kteří již formální vzdělávání ukončili, ale chtějí na sobě dále pracovat.

A co ekonomické výsledky firmy?

Loňský rok byl první, kdy jsme naše řešení začali školám nabízet. Aplikaci využívá přes 200 škol a více než 20 000 uživatelů. To považujeme v prostředí českého školství za velký úspěch a další potvrzení toho, že je o naše řešení zájem. Jelikož dosud nemáme žádné externí financování, bylo pro nás důležité, abychom aplikaci rychle vyvinuli a dostali na trh a získali tak finance na její další rozvoj. To se nám zatím daří. V současné době již ale jednáme s několika potenciálními partnery pro využití naší aplikace v zahraniční a pro něj již zřejmě budeme externí financování potřebovat.

Co považujete za největší překážky při podnikání v České republice?

Popravdě mě žádné překážky nenapadají. Na základě naší zkušenosti mohu zatím mluvit jen o začátcích podnikání, tedy založení firmy, splnění daňových povinností a dalších otázkách. Nemyslím si ale, že bychom v tomto směru narazili na nějaké významné bariéry, které by naši činnost výrazně komplikovaly. Samozřejmě je vždy možné věci zlepšovat a zefektivňovat, aby podnikatelům zabíraly co nejméně času a ti se tak mohli věnovat především svým firmám. Nicméně si nemyslím, že by v České republice bylo obtížné začít podnikat.

Více informací najdete na www.salmondo.cz