Chtěli bychom pomoci rozjet trh obchodování akcií soukromých firem, říká šéf firmy Eqvista Milar

Tomáš Milar

Tomáš Milar Zdroj: Osobní archiv

„Na našem softwaru máme přes dvě miliardy dolarů aktiv pod správou a již jsme profitabilní. To se nám podařilo po roce od spuštění,“ říká Tomáš Milar, zakladatel společnosti Eqvista.

Na jakém principu Eqvista funguje?  

Jakmile založíte firmu,tak můžete mít potřebu vydávat firemní akcie, záruky, opce, různé finanční deriváty či zaměstnanecké akcie. Z toho pak vychází řada analýz, počítání a administrativy, kterou proto potřebujete. A tu my nabízíme. 

Podařilo se nám do roka od spuštění akumulovat klientské portfolio v hodnotě přes dvě miliardy dolarů. To číslo vypadá úžasně, ale hodně firem je zatím v rané fázi, takzvané early stage, a mají valuace okolo 5 až 15 milionů dolarů. Sázíme na to, že jak budou růst, tak budou potřebovat více finančních služeb od valuací, přes daně až po financování. 

Zmínil jste zaměstnanecké akcie. Uplatňujete je i u vás, ve vaší firmě?    

Na každém novém projektu dávám našim zaměstnancům zaměstnanecké akcie, aby když se firma prodá, tak byli řádně ohodnoceni. Firmy v našem odvětví se prodávají i za 40ti násobek výnosů. Takže je to lákavá motivace. Už po roce od spuštění jsme v zisku. 

Jsou různé formy akcií navázané na fungování společnosti včetně zaměstnaneckých něco, co bude zajímat další a další firmy?

Představte si, že akcie soukromých firem by mohly být veřejně obchodovatelné. A to je přesně to, co bychom chtěli - pomoci vytvořit prostředí, které umožní obchodovat se soukromými akciemi a propojit je s kvalifikovanými investory majícími likviditu. To si pak myslím by mohlo zajímat další a další firmy i investory. 

Tomáš Milar (36)

Podnikat začal v roce 2010 v Hongkongu, kde rozjel fintechový start-up Startupr a rozšířil podnikání do oblasti compliance, auditu a legal tech. Později akvíroval jednu z největších firem na zakládání společností v Nevadě, IncParadise. V oboru financí rozšířil portfolio o společnost Eqvista spravující akcie více než tří tisíc firem v hodnotě přes dvě miliardy dolarů. Nyní startuje projekt bankovní služby Cheqly se zaměřením na malé a střední podniky. Měla by být spuštěna ve druhé polovině roku v Hongkongu s ambicí v následujícím roce expandovat i do Evropy a USA.