Čína na špičce umělé inteligence: místní start-up se v oboru stal nejhodnotnějším na světě

Rozpoznávání obličeje

Rozpoznávání obličeje Zdroj: Profimedia

Společnost SenseTime, která vyvíjí technologii pro rozpoznávání obličejů, se stala největším start-upem v odvětví umělé inteligence. Pomohlo jí k tomu poslední kolo financování, ve kterém získala celkem 600 milionů dolarů. Hodnota firmy se nyní pohybuje kolem čtyř a půl miliardy dolarů (93 miliard korun), uvádí s odkazem na osoby obeznámené se situací agentura Reuters.

Hlavním investorem se v posledním kole financování stal čínský koncern Alibaba, peníze však do projektu vložila i singapurská státní investiční společnost Temasek Holdings nebo provozovatel čínského e-shopu Suning.com.

Z pohledu vložených finančních prostředků se zároveň jedná o největší jednorázový příliv kapitálu mezi společnostmi zabývajícími se umělou inteligencí, připomíná Reuters.

„Chystáme se prozkoumat mnohými strategickými směry, a to je důvod, proč bychom měli utratit více peněz na budování infrastruktury,“ uvedl dříve v rozhovoru pro Bloomberg spoluzakladatel společnosti Xu Li.

Technologie vyvíjená SenseTime ale již nyní nachází využití například v autonomních vozech, pro rozpoznávání osob z kamerových záznamů ji využívají také policejní sbory napříč Čínou.

Rozmach SenseTime navíc zapadá do širší strategie Pekingu. Čína se totiž chce stát do roku 2030 lídrem v oblasti umělé inteligence.

SenseTime vznikl v roce 2014, od loňského roku je v zisku. Počet zaměstnanců by do konce roku měl dosáhnout dvou tisíc. V rámci předchozí kola financování, které proběhlo v červenci do start-upu vložili 410 milionů dolarů investoři z čínské společnosti CDH Investments a fondu Sailing Capital.

Jedním z nejvýznamnějších start-upů v oboru je ale například i společnost Zoox, která vyvíjí autonomní vozy taxi a její valuace se blíží ke dvěma miliardám dolarů. A

nalýzou kriminálního jednání, k čemuž slouží i SenseTime, se pak například britský startup Dark Trace, který pomocí algoritmů analyzuje chování hackerů. Ve Spojeném království vznikl také start-up Onfido, který má usnadnit "lustraci" osob.