Peníze na výplatní pásce jako poslanec. IT vývojáři berou v průměru přes 96 tisíc

Programátoři (ilustrační foto)

Programátoři (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Filip Mikschik založil portál StartupJobs v roce 2012
2
Fotogalerie

Tuzemské startupy se vzpamatovaly z covidového úleku a začaly opět nabírat zaměstnance. Hitem je post seniorního IT vývojáře. Průměrná mzda na této pozici se pohybuje na úrovni přesahující 96 tisíc korun a meziročně si už několik let v řadě výrazně polepšuje. Údaje vycházejí z velkého platového a kariérního průzkumu společnosti StartupJobs, který má deník E15 exkluzivně k dispozici.

U vývojářů se nabízí paralela s poslaneckými platy. Od ledna, kdy vrcholným politikům vzrostou o šest procent, budou dosahovat u obou profesí stejné úrovně. Jenže IT má tu výhodu, že roste o poznání více. Ještě v roce 2019 brali zaměstnanci na stejných seniorních pozicích 83 756 korun. Přeci jen, práce vývojářů je více potřeba.

„V Česku máme nadstandardně kvalitní IT specialisty. Poptávka je po nich i v zahraničí, přičemž jsou stále ‚levnější‘ než například američtí programátoři. Dnes už člověku nic nebrání dělat z Česka pro Berlín nebo New York. Globální trh je otevřený a i celosvětově platí to, že po kvalitních developerech je obrovský hlad,“ říká zakladatel platformy StartupJobs Filip Mikschik. Platforma se specializuje na nábor pracovních sil do tohoto dynamicky se měnícího trhu.

Startupy přes platformu nyní hledají na 1400 úzce zaměřených profesionálů, což je meziroční nárůst až o 40 procent. V tomto případě hraje roli covidové období, na které reagovali jak investoři, tak zakladatelé startupů velmi konzervativním přístupem. Tedy spíše propouštěli než nabírali a čekali, jak se pandemická situace vyvine. Co se platů týká, o dozvuku covidového šoku hovoří číslo o propadu mezd. Seniorní členové managementu si letos vypláceli v průměru o dva tisíce nižší výplaty, brali v průměru 80 180 korun. Oproti loňsku si pohoršili i lidé z administrativy a analytici.

Dobrou zprávou pro trh je, že čísla studie ukazují na blížící se konec hubených dvou let. „Lidé měnili zaměstnání spíše loni, kdy musela řada firem propouštět zaměstnance. Situace se letos pomalu vrací k normálu, nicméně opravdu pomalu. Pro startupy, a nejen pro ně, to stále znamená, že na trhu je poměrně dost kvalitních lidí, které by měly oslovit právě teď,“ soudí Filip Mikschik.

O ustálení nicméně vypovídá, že téměř 74 procent zaměstnanců ve startupech buď aktivně nehledalo novou práci, nebo bylo spokojeno v té stávající. Do čísel, která jsou meziročně lepší, promluvil podle šéfa platformy i fakt, že lidé z mladých firem dostali větší možnost práce z domova a jsou celkově spokojenější. Přes 70 procent také pracovalo na plný úvazek. Zajímavý je také postřeh z průzkumu ohledně školství. Skoro 60 procent zaměstnanců ze startupů řeklo, že je škola na práci dostatečně nepřipravila.

Podle šéfa StartupJobsu budou příští měsíce a roky ve znamení dalšího růstu platů. Přelomem bylo už loňské září, kdy se začala situace otáčet a z původního pandemického šoku, který krátkodobě zvýšil počet volných lidí na pracovním trhu, se pomalu začal stávat nedostatek pracovníků. Trend pokračoval celý rok až do teď. „Pro startupy to tedy znamená, že se musejí své potenciální zaměstnance snažit přesvědčit lepším platem, benefity, budováním vlastní značky. Obecně je na výběr z většího množství pozic,“ říká Filip Mikschik.

Změnu nálady na trhu kuse dokresluje i poslední dění na startupové scéně. Jen v pár posledních týdnech se objevily zprávy, že tuzemská firma Rossum, která zpracovává dokumenty pomocí umělé inteligence, získala od investorů pro rozvoj zhruba 2,2 miliardy korun, startup Resistant AI, který se zaměřuje na odhalování a zabraňování manipulací s umělou inteligencí, získal v investičním kole 16,6 milionu dolarů (přes 365 milionů korun) a projekt Choice, který se věnuje digitalizaci v gastronomii, zase 700 tisíc eur (17,7 milionu korun).