Podnikat začněte, jen když přesně víte, co chcete dělat a proč

Zdeněk Tomíček partner advokátní kanceláře CEE Attorneys.

Zdeněk Tomíček partner advokátní kanceláře CEE Attorneys. Zdroj: Archiv

„Založit si malou či střední firmu jen proto, že chce hodně peněz a krásná nová auta, není zrovna ideální myšlenka. Hlavně musíte vědět, co chcete udělat a změnit,“ říká v rozhovoru pro E15 Zdeněk Tomíček, místopředseda představenstva pověřený vedením Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, partner advokátní kanceláře CEE Attorneys a člen porty projektu Komerční banky Nastartujte se.

Jak podobné projekty jako je Nastartujte se pomáhají malým začínajícím firmám v České republice?

Grantové projekty a soutěže jsou velmi důležité a staly se již pevnou součástí prostředí mladých začínajících podnikatelů a start-ups. Samotná výhra v soutěži může být pro řadu z nich podstatnou finanční vzpruhou a podporou, kterou neumějí, či v konkrétní situaci nemohou sehnat v rámci rodiny, kamarádů, bank či jiných subjektů. Hlavním benefitem je však dle mého názoru možnost získat zpětnou vazbu na svůj produkt od lidí z byznysu, což často vede ke zlepšení daného produktu a otevření nových obzorů vnímání vlastního podnikání. Podstatná je samozřejmě i související propagace v médiích a mezi podnikateli a také networking, který tyto projekty dobře umožňují.

Je podnikatelské prostředí v České republice pro malé a střední firmy ale přívětivé? Jaké jsou největší překážky a co by se mělo změnit a zlepšit?

Myslím, že obecně podmínky pro podnikání nejsou v České republice zas tak špatné. Samozřejmě je vždy co zlepšovat, ale kdo chce podnikat, tak ten větším bariérám a nástrahám čelit nemusí. Pro malé a střední firmy pak hlavní problémy vyplývají z obecné paušalizace podmínek pro podnikatele v rámci legislativy a regulace. V konečném důsledku tato paušalizace vede k řadě disfunkcí, a to správnou komunikací státu k jednotlivým podnikatelům počínaje a mnoha jinými negativními dopady konče.

Jak se to konkrétněji dotýká malých firem?

Přestože byrokracie, administrativní zátěž či mnoho kontrol ze strany státu vadí všem, tak na rozdíl od těch velkých, mají na živnostníky a malé podnikatele mnohdy velmi citelné dopady.

Hodně se hovoří o problematickém zákonu o veřejných zakázkách. Co si o něm myslíte?

Problém to je, protože máme plno skvělých a schopných malých a středních podnikatelů, kteří by, troufám si říci, poptávanou práci či službu zvládli minimálně stejně dobře jako velká korporace a určitě levněji. Bohužel, podmínky stanovované v zadávacích řízeních, které nebývají ani opodstatněné, tyto podnikatele z výběrových řízení do značné míry vylučují.

Jak velkým problém současnosti je nedostatek pracovních sil?

Na trhu chybí 500 000 pracovníků, a i mnoho těch, co dnes pracují, by bylo v jiné ekonomické situaci nezaměstnaných, protože jejich výkonost, kvalita a chuť pracovat je minimální. V konečném důsledku to vede k frustraci zaměstnavatelů, snižování hodnoty produktů a uchylování se k řadě různých opatření, která by byla v normálně fungujícím prostředí brána za nestandardní. Smutné je, že stát řeší tuto situaci nedostatečně a odbory pak aktuální nízké míry nezaměstnanosti nevyužívají, ale zneužívají ji, a to je obrovský rozdíl.

Když si někdo zakládá firmu, na co by měl být připravený a čeho by se měl vyvarovat?

Na začátku každého podnikání jsou nejdůležitější dvě věci. První je důvod, proč podnikat vůbec začínáte. Jsem přesvědčený, že člověk by měl začít podnikat proto, že zná problém a ví, jak ho měnit a daná oblast ho k tomu navíc baví. Začínat jen proto, že chci hodně peněz a krásná auta, není zrovna ideální. Nelze sice vyloučit, že se to takovému podnikateli povede, ale dlouhodobě ho to neučiní šťastným. Věřím tomu natolik, že i u nás v advokátní kanceláři vytváříme nejen klasická industriální oddělení, ale i taková, která reflektují koníčky našich lidí. Máme například skupinu na právo počítačových her, módní průmysl či gastronomii. Druhým důležitým předpokladem úspěchu je nastavit si většinu vztahů se společníkem zcela na začátku. Dokud se nezačne podnikat, tak se úspěchy i povinnosti rozdělují výrazně snáze než po startu firmy. Řešíme to smlouvou mezi společníky (nejedná se o společenskou smlouvu) a zajišťujeme tak klientům, že neskončí při první hádce patem v rozhodování padesát na padesát.

Máte nějaký sen, kdybyste si chtěl založit jinou firmu kromě té, kterou už máte?

Sny jsou základem úspěchů a realizace snů bývá často nezbytnou složkou pro šťastný život. Proto pokud o něčem sním, snažím se to následně i realizovat. Moji velkou vášní a životní láskou je fotbal. V mém věku jej již hraji jen s kamarády a na začínání s trénováním od úplné nuly jsem bohužel příliš líný. Aplikoval jsem proto své zkušenosti a znalosti z oblasti práva k realizaci mého snu a jako koníček mám nyní agenturu na zastupování fotbalistů. Trávím tím asi 10 procent svého času, ale těchto deset procent mě ale velmi nabíjí a dává mi dostatečné množství sily a elánu do zbylých devadesáti procent. 

Další informace na www.nastartujtese.cz