Stát zastavil program půjček pro firmy. Chystá další

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v roušce po jednání vlády (18.3.2020)

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v roušce po jednání vlády (18.3.2020) Zdroj: Úřad vlády

Českomoravská záruční a rozvojová banka zastavila program zvýhodněných půjček COVID I. Jde o první program, kam vyčlenila pět miliard korun na bezúročné úvěry pro podnikatele. „Banka praskala ve švech,“ uvedl ministr průmyslu Karel Havlíček. I proto byl příjem žádostí zastaven. Jde ovšem o první program pomoci, další bude následovat.

Již včera vláda vyčlenila na obdobné půjčky dalších pět miliard korun v programu COVID II. Využije je jako záruku na úvěry od komerčních bank a dotaci na úrokové sazby těchto úvěrů. Zaručované provozní úvěry návazného programu COVID II by měly podpořit okolo 10 000 podnikatelských projektů v objemu až 30 miliard korun.  

„Přesměrujeme klienty do komerčních bank, a tím vytvoříme možnost čerpat několikanásobně více úvěrů,“ říká Havlíček.

Podle Havlíčka je logické, aby úvěry poskytovaly komerční banky, protože ČMRZB není na takový objem připravena. Není poskytující bankou, ale záruční.

ČMZRB do programu Úvěr COVID I přijala přes 3200 žádostí.  Nyní se bude věnovat vyřizování žádostí, aby mohla být prvním žadatelům poskytnuta podpora v horizontu zhruba 14 dní. Další zájemci o tento bezúročný úvěr již nemohou podat žádost, nicméně veškeré připravené podklady budou moci využít již v nejbližších dnech při podání žádosti o záruku v programu COVID II. 

„V rámci program COVID II budeme podnikatelům poskytovat záruky za provozní úvěry od komerčních bank, jejichž minimální hranice bude stanovena na 10 tisíc korun. Záruky budou navíc poskytovány společně s finančním příspěvkem na úhradu úroků,“ uvedl generální ředitel státní rozvojové banky Jiří Jirásek.

Konkrétní parametry a podnímky programu COVID II nyní stát připravuje. Známé mají být v nejbližších dnech. Zahájení nového programu se očekává zhruba za dva týdny. 

Bezúročný úvěr je možné využít například na úhradu mezd zaměstnanců, nákladů na energie, nájmu, k financování zásob, úhradě dodavatelsko-odběratelských faktur, k předfinancování pohledávek apod. Podnikatelé mohou požádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun. Úvěr ČMZRB poskytuje do 90 procent způsobilých výdajů a se splatností dva roky včetně možnosti odloženého splácení až na dobu až 12 měsíců. Žádosti podle banky podávají především restaurace, hotely, cestovní kanceláře, sportovní zařízení či výrobní podniky, které jsou navázány na zahraničí. 

Sledujte dění kolem koronaviru ONLINE