Sucho ničí úrodu. Čeští vědci s byznysem zkoušejí křemíkový gel i nový ječmen
Ve dnech, kdy je čtvrtina republiky zasažena extrémním suchem, přicházejí tuzemští vědci s recepty, jak se výkyvům počasí přizpůsobit, aby Česko neselhávalo v produkci potravin. Ve spolupráci s byznysem tedy probíhá nový způsob pěstování sladovnického ječmene nebo vývoj křemíkové oázy, která má chránit kořeny rostlin.
„Je evidentní, že ke klimatické změně dochází a že čeští zemědělci každoročně čelí mimořádné nejistotě. Stále více se tak prosazuje využívání nových technologií, které pomáhají zemědělcům tuto nejistotu snižovat,“ říká Jaroslav Tomášek z katedry rostlinné výroby České zemědělské univerzity v Praze.
Co se byznysu týká, vývojáři vidí budoucnost například v ochraně kořenů rostlin, kde půdní bakterie dokážou vytvořit hmotu podobnou gelu, která jednak zadrží vodu, jednak při lijácích chrání před převodněním. „Hodně energie soustředíme do vývoje produktů, které dokážou poskytnout rostlinám potřebné živiny a zároveň zajistit kořenům dostatek vláhy, když se jí vlivem extrémního počasí nedostává,“ říká Tomáš Soporský, ředitel společnosti TIMAC AGRO Czech.
Hovoří konkrétně o trendu, kterým je používání speciálních hnojiv – ta dokážou v půdě zadržet více vody. Princip spočívá v podpoře konkrétních druhů půdních bakterií– některé totiž umějí rozkládat křemík a tam, kde se aplikují, vytvářejí v půdě určitý druh gelu. Křemík je přitom prvek, který se v půdě vyskytuje nejhojněji hned po kyslíku.
VIDEO: Bundy nebo silnice. I to se dá vyrobit z tabákových náplní do IQOS

Není to ovšem jediný směr, jímž se snaží odborníci jít. Byznys, konkrétně Plzeňský Prazdroj a zemědělská společnost JTZE, ve spolupráci s akademickou sférou – Českou zemědělskou univerzitou a Mendelovou univerzitou v Brně – zkoumá alternativní způsoby pěstování sladovnického ječmene.
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!