Svět riskuje druhou vlnu inflace. Česko se může snadno nakazit, cenová nálož už tiká

Česko si v posledních měsících zvyklo na rychlý ústup inflace. Ten se může zadrhnout

Česko si v posledních měsících zvyklo na rychlý ústup inflace. Ten se může zadrhnout Zdroj: grafika e15

Svět včetně Česka koketuje s érou druhé inflační vlny. Alespoň to naznačují data agentury Bloomberg, podle nichž globální ekonomika během posledních dvou měsíců zažila nejsilnější inflační vzedmutí od loňského podzimu. Zatímco ještě na počátku srpna ukazoval otáčkoměr světové inflace cifru pod šesti procenty, v závěru září tempo růstu cen zrychlilo o více než půl procentního bodu. Malá a extrémně otevřená tuzemská ekonomika je přitom magnetem na globální trendy a podle odborníků může primárně ropným „šokem“ opětovně zažehnutá inflační jiskra přeskočit i do tuzemska. A to dokonce v ještě dramatičtější podobě, v domácí ekonomice totiž stále přetrvává masivní inflační podhoubí. 

„Je docela dobře možné, že jsme právě svědky počínající druhé velké globální inflační vlny,“ soudí investiční stratég Conseq Investment Management Michal Stupavský. Vedle rostoucích cen ropy, která od začátku prázdnin podražila takřka o třetinu, má inflaci rozjíždět řada dalších impulsů.

Ropný impuls totiž přichází v okamžiku, kdy státy včetně Česka do svých ekonomik pumpují nové peníze a zaměstnanci mohou své firmy dotlačit ke skokovému růstu mezd. „Mezi hlavní globální proinflační faktory v tuto chvíli patří stále extrémně vysoké rozpočtové deficity v klíčových ekonomikách, a také i nadále hodně utažené trhy práce, včetně velmi solidního růstu nominálních mezd,“ soudí Stupavský. 

Průměrná globální míra inflace, počítaná agenturou Bloomberg, vyvrcholila číslovkou 10,4 procenta v listopadu loňského roku. Od tohoto okamžiku pak probíhal globální proces dezinflace, tedy klesající míry inflace, přičemž dosavadní srpnové dno ukázalo loňskou optikou milosrdnou cifru 5,9 procenta.

Od tohoto okamžiku začala průměrná globální míra inflace opět růst.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!