Swiss Life: Světovou ekonomiku čeká i letos růst kolem 2,4 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Světovou ekonomiku letos čeká podobný růst jako loni, kdy byl 2,4 procenta. Zatímco USA mírně zrychlí, EU bude čelit politickým výzvám, které ovlivní i ekonomiku. Politika spolu s nízkými cenami ropy dusí i Rusko a Brazílii, mírně zpomalí i Čína. Naopak Indie má nejlepší předpoklady dále růst. Vyplývá to z odhadů analytiků švýcarské finanční společnosti Swiss Life.

Podle odhadů OSN ekonomický růst letos zrychlí na 2,9 procenta, v roce 2017 pak přesáhne tři procenta. V uplynulém roce se přitom světové HDP zvýšilo jen o 2,4 procenta, což je méně, než odhadovaly předpovědi.

„Mezinárodní měnový fond je ještě optimističtější, upozorňuje ale na nevyrovnaný růst kvůli úrokovým sazbám v USA nebo problémům Číny. Odhady analytiků sesterské společnosti Swiss Life Asset Management v Curychu to potvrzují a všímají si dalších lokálních specifik klíčových ekonomik,“ uvedl analytik Swiss Life Select ČR Jan Macek.

Podrobnější odhad růstu HDP od Swiss Life se proto pohybuje mírně pod konsensem ve většině sledovaných zemí, v inflaci se shodnou s průměrným odhadem.

USA zůstanou globální ekonomickou jedničkou

USA podle Swiss ještě dlouhou dobu zůstanou nejvýznamnější světovou ekonomikou a politickou velmocí. Druhá největší ekonomika na světě (první místo patří s mírným náskokem EU, třetí Číně) je v dobré kondici a čeká ji stejné nebo mírně rychlejší tempo růstu (2,5 procenta). Velmi dobře se vyvíjí i nezaměstnanost, která se v roce 2016 přiblíží pěti procentům.

Americká ekonomika však ještě není zcela zdravá. Úrokové sazby zůstávají velmi nízké, nízká inflace je nedovoluje zvedat příliš rychle. Problémem je rovněž nižší tempo růstu produktivity práce. Vývoj americké ekonomiky v dalších letech může v listopadu ovlivnit zásadní politická událost, a to prezidentské a kongresové volby.

Vývoj HSD USAUs GDP Annual Growth Rate

Po prvním Afroameričanovi v Bílém domě je podle Macka letos dost možná na řadě první žena. „Pokud k tomu dojde, příliš změn USA nečeká. Hillary Clintonová silně zdůrazňuje podporu malého a středního podnikání. Stejně jako současný prezident Barack Obama i ona bude podporovat sociální roli státu. Tato politika je nákladná (dostupná zdravotní péče, vzdělání, podpora rodin s dětmi) a ekonomika země bude muset i nadále růst, aby ji byla schopna uhájit,“ upozornil Macek.

Ekonomika EU poroste, výzvou je ale politika

Ekonomika EU by měla růst v tomto roce o 1,4 procenta. Rok 2016 bude pro unii výzvou, a to zejména politickou. Nejpalčivějším problém bude uprchlická krize, příliš klidu nepřinese ani britské referendum o setrvání v unii. „Zapomínat nesmíme na Řecko, které má stále problémy s plněním požadavků mezinárodních věřitelů. Ve Francii pak bude důležité sledovat, zda a jak bude posilovat pozice Marine Le Penové před prezidentskými volbami v roce 2017,“ připomněl Macek.

Vývoj růstu HDP EUEu GDP Annual Growth Rate