Akcie Facebooku od vstupu na burzu ztratily přes polovinu hodnoty

Facebook, burza

Facebook, burza Zdroj: ctk

Cena akcií internetové sociální sítě Facebook se v pondělí propadla na nové rekordní minimum 18,75 dolaru. Od květnového debutu firmy na burze tak klesla o více než polovinu. Americká média spekulují, zda neúspěch firmy, kterou vede Mark Zuckenberg, nemůže ohrozit jeho pozici generálního ředitele.

Za dalším poklesem hodnoty akcíí je možno vidět 271 milionů nových akcií, které se na trhu objevily ve čtvrtek. Uplynula totiž tříměsíční lhůta od vstupu americké firmy na burzu, a padl tak dočasný zákaz obchodovat s částí cenných papírů.

Dalších až 1,91 miliardy akcií by mohlo zaplavit akciový trh v brzké době. Jedná se řádově o měsíce. Již v období mezi říjnem a listopadem bude obchodovatelných dalších 243 milionů akcií a čtrnáctého listopadu firma vypustí rekordní objem 1,22 miliardy akcií, z nichž má zhruba třetinu v držení sám Zuckenberg.

Facebook v květnu vstoupil na akciový trh Nasdaq s emisní cenou 38 dolarů. Po krátkém vzestupu však jeho akcie prakticky neustále oslabují. Za poklesem podle analytiků stojí hlavně pochybnosti o tom, zda je firma schopna pokračovat v růstu, který vykazovala před vstupem na trh.

Společnost Facebook vykázala za letošní druhé čtvrtletí čistou ztrátu 157 milionů dolarů (přes tři miliardy korun). Po odečtení jednorázových nákladů souvisejících s emisí akcií však dosáhla zisku 295 milionů dolarů. Čtvrtletní tržby stouply o 32 procent na 1,18 miliardy dolarů.