Akcionáři Dellu schválili převzetí podniku za 25 miliard dolarů

Dell

Dell Zdroj: profimedia.cz

Akcionáři amerického výrobce počítačů Dell schválili nabídku na převzetí podniku skupinou investorů vedenou jeho zakladatelem Michaelem Dellem. Michael Dell spolu se Silver Lake Management převezme firmu do svých rukou za 24,9 miliardy dolarů.

Skupina za Dell nabídla 24,9 miliard dolarů (486 miliard korun) a po dokončení transakce hodlá firmu stáhnout z akciového trhu. Dell v posledních letech zaostává za konkurencí a podle analytiků potřebuje razantní restrukturalizaci.

Výsledek hlasování není nijak překvapivý poté, co již tento týden potvrdili svou podporu transakce držitelé dvou třetin akcií s hlasovacími právy. Navýšená nabídka Della se skupinou investorů činila 13,75 dolarů na akcii spolu se speciální dividendou ve výši 13 centů a přislíbenou dividendou za třetí čtvrtletí.

Zakladatel Dellu tak vítězí po několikaměsíčním přetahování o společnost s miliardářem Carlem Icahnem, který prosazoval vyšší cenu transakce. Icahn, který vlastní ve společnosti téměř devítiprocentní podíl a je tak po Michaelu Dellovi druhým největším akcionářem firmy, na začátku týdne oznámil, že od své snahy o zablokování převzetí Dellu jeho zakladatelem upouští.

Carl Icahn: cena podhodnocuje firmu

Icahn tvrdí, že nabídka na převzetí Dellu jeho zakladatelem a investiční společností Silver Lake za 25 miliard dolarů firmu podhodnocuje, a učinil již řadu kroků, aby převzetí zabránil. Podle dopisu však nakonec dospěl k závěru, že boj proti tomuto převzetí je „téměř nemožné vyhrát“. Michael Dell dosud kontroloval šestnáctiprocentní podíl, po dokončení transakce hodlá firmu stáhnout z akciového trhu.

Veterán z Wall Streetu Carl Icahn nemá důvod k radosti. Po sedmiměsíčním souboji s Michaelem Dellem prohrál.Veterán z Wall Streetu Carl Icahn nemá důvod k radosti. Po sedmiměsíčním souboji s Michaelem Dellem prohrál. | profimedia.czCarl Icahn

Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 milionů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej z první příčky sesadila jiná americká společnost Hewlett-Packard.

V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě, firma ale dál ztrácí. Společnost podle expertů potřebuje razantní restrukturalizaci, kterou chce její zakladatel provést bez toho, aby trh tlačil na rychlé výsledky. Cílem je změnit hlavní zaměření firmy z výroby počítačů na výnosnější poskytování služeb pro podnikovou klientelu.

Ve druhém čtvrtletí Dell utrpěl kvůli váznoucímu odbytu a přes vyšší tržby proti očekávání pokles zisku o 72 procent. Čistý zisk dosáhl hodnoty 204 milionů dolarů, tedy 12 centů za akcii. Očištěný zisk na akcii o jednorázové vlivy dosáhl 25 centů při očekávání trhu 24 centů.

Jan Sedlák: Dell potřebuje klid. Ten na burze nemá