Amazon s Googlem dávají na výzkum inovací kolem bilionu za rok

Bezosova vize letů do vesmíru

Bezosova vize letů do vesmíru Zdroj: profimedia

Bezosova vize letů do vesmíru
technologie, věda a výzkum
Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT)
Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT)
Vědci z Centra materiálového výzkumu Vysokého učení technického v Brně (VUT)
6
Fotogalerie

Americké technologické firmy investují do vývoje a výzkumu nejvíc finančních prostředků za posledních deset let. Zatímco v roce 2007 tyto firmy vydaly ze svých příjmů na výzkum 13 procent, loni to bylo o pět procentních bodů více. Vyplývá to ze zprávy Internetové trendy 2018, kterou ve středu zveřejnila analytička Mary Meekerová. 

Nejvíce loni na vědu a výzkum v absolutním vyjádření vydal technologický gigant Amazon, zhruba 35 miliard amerických dolarů. Jen o pět miliard méně na ty samé účely poslala mateřská společnost Googlu, americký konglomerát Alphabet.

Pro srovnání – celý tuzemský podnikatelský sektor v roce 2016 vydal na vědu a výzkum přibližně 49 miliard korun, v přepočtu na tehdejší kurz tedy přibližně třicetkrát méně než zmíněné korporace. Celá ekonomika, zahrnující vládní i vysokoškolský sektor, v tom samém roce na vědu vynaložila 80 miliard korun.

Podle dat ČSÚ bylo Česko co do absolutního objemu výdajů na vědu a výzkum třicátou zemí na světě.  První byly Spojené státy a druhá Čína.

V tuzemsku přitom do inovací investují zejména zahraniční firmy. V roce 2015 se tyto firmy na výdajích do vědy podílely zhruba 60 procenty, což je čtvrté nejvyšší číslo ze všech zemí OECD. Podle bývalého místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka, který měl na starosti agendu vědy a výzkumu, je ale číslo do značné míry deformováno. Údaj výrazně navyšuje automobilka Škoda, jejíž výše investic do inovací je u nás ojedinělá, vysvětluje.

„Právě privatizace velkých firem typu Škoda Auto do rukou zahraničních vlastníků je jednou z příčin nižšího podílu českých firem na výdajích do vědy. Dalším problémem je, že malé a střední podniky, které jsou většinou české, nemají na výdaje do vědy a výzkumu dostatek kapitálu. Nižší motivaci investovat do vědy způsobila částečně i centrální banka, která uměle podhodnotila korunu, kvůli čemuž exportéři nebyli nuceni do vědy investovat,“ okomentoval pro web E15.cz Bělobrádek.