Apple Keynote na WWDC22: Systém RealityOS může znamenat revoluci

Apple WWDC 2022

Apple WWDC 2022 Zdroj: Apple.com

Apple WWDC22
Apple WWDC 22
Breaking down language barriers with augmented reality
Google Keynote
5
Fotogalerie

V pondělí 6. června startuje od 19 hodin našeho času úvodní keynote Applu k zahájení jeho WWDC 2022, tedy celosvětové vývojářské konference zabývající se především operačními systémy společnosti. Ta zde tak představí zejména iOS 16 pro telefony iPhone, iPadOS 16 pro tablety iPad a macOS 13 pro počítače Mac. Rozhodně by to ale nemuselo být všechno.

WWDC je především o softwaru, od čehož také nese své jméno. Jedná se o konferenci určenou hlavně vývojářům, aby ti dostali náhled na nové operační systémy, které budou produkty společnosti nově používat, a mohli jejich novinky implementovat do svých řešení. Neznamená to však, že bychom se zde historicky nesetkávali i s novým hardwarem. I když v takové podobě, jaké to předvedl na začátku května Google, to určitě nebude.

Záznam Apple Keynote můžete sledovat tady:

Koncept WWDC je velice úspěšný a za léta svého pořádání si vybudoval značné renomé. Pro obyčejného uživatele Apple produktů je sice úvodní keynote o něco méně stravitelná než ostatní, protože je primárně soustředěna kolem softwarových novinek, paradoxně je ale oproti nim přínosnější. Apple totiž uvolňuje aktualizace svých systémů zcela zdarma, a tak i staré iPhony a macy umí naučit novým kouskům. Musíte jen překonat to nudné povídání kolem (Swift, Metal a další vývojářské platformy) a zaměřit se na to pro vás podstatné (funkce).

Co Apple představil během  Keynote na WWDC22? Shrnutí čtěte zde >>>.

S postupem času pochopily i společnosti jako Microsoft nebo Google to, že podobná akce má smysl. Právě druhý řečený na své vývojářské konferenci pojmenované jako Google I/O pak představuje veřejnosti podobu nového operačního systému Android, nyní k tomu přihazuje i ukázky svých produktů.

Z dvouhodinové události, kterou si letos připravil, pak hodinu a půl hovořil o systémových vylepšeních, aby byla poslední půlhodina skutečnou smrští hardwarových novinek – ukázal třeba telefony Pixel, tablet, ale také vůbec poprvé své chytré hodinky, které pojmenoval poměrně prozaicky Pixel Watch. Můžeme něco takového čekat i od Applu?

Nové systémy nepřekvapí

Dvouhodinovou stopáž určitě. Google se už vykašlal i na pandemii, takže v jeho amfiteátru byli přítomní živí lidé. Po těch dvou letech to bylo příjemné vidět udivené výrazy publika a slyšet nadšené tleskání. Kdyby nechtěl Apple kopírovat nic z novinek Androidu 13, mohl by si alespoň vypůjčit tento osvěžující staronový formát namísto strojově dokonalého předtočeného videa.

Po úvodním slovu jistě ale pojede vše jako na drátkách. Systém iOS 16 má přepracovat oznamovací centrum, zamykací obrazovku, posunout potenciál režimu soustředění. Novinky v iPadOS 16 se mají nést zejména ve víru změn multitaskingu, který by měl konečně odemknout plný potenciál tabletů Applu, které sice mají čipy z počítačů Mac, ale jsou jasně limitovány svým mobilním operačním systémem.

MacOS 13 pak zase posune využití Apple Silicon čipů v počítačích Applu na další úroveň. Očekává se, že mnoho funkcí pak už bude exkluzivních jen pro čipy ARM a majitelé strojů s Intelem ostrouhají. WatchOS 6 pro hodinky Apple Watch a tvOS 16 pro smart box Applu Apple TV budou spíše jen do počtu, i když vylepšovat by se zde mohlo zejména s ohledem na domácnost.

HomeOS a RealityOS

Už loni se objevily zvěsti o tom, že by si Apple měl chystat platformu homeOS. Ta by mohla nahradit nejen tvOS v Apple TV, ale více by korespondovala i s chytrými reproduktory HomePod. Navíc se spekulovalo, jestli Apple nepředstaví své vlastní produkty chytré domácnosti, na kterých by právě tento systém běžel (kamery, zvonky, senzory atd.). Od té doby je však ticho po pěšině.

Zato se nám objevil nový systém, který by mohl nést jméno RealityOS. Jak vyšťourali v The Verge, mělo by se jednat o operační systém, který budou využívat zařízení Applu pro VR nebo AR, tedy typicky headsety a chytré brýle. Název má už ochranou známku vztaženou k „nositelnému počítači“ a popsanou klíčovými slovy: hardware, software, periferie a videohry.

Po představení prvního iPhonu v roce 2007 patřilo WWDC právě představování nových generací iPhonů, než Apple přešel na zářijový termín s generací iPhonu 4S. Ještě v roce 2017 zde společnost ukazovala nové MacBooky Pro a Air, tato konference patřila i prvnímu a zároveň poslednímu iMacu Pro, a to taktéž v roce 2017. Toho roku zde debutoval jako poslední kus hardwaru, který Apple v rámci své vývojářské konference představil, také chytrý reproduktor HomePod. Po čtyři následující roky nepřišlo nic, což by se ale nyní mohlo změnit.

One More Thing

Největší naděje se vkládají do nové generace MacBooku Air, který by měl obsahovat čip M2. Pokud by na nový čip Apple Silicon skutečně přišlo, bylo by samozřejmě nasnadě, aby Apple také ukázal stroj, do kterého jej osadí. I když se k němu analytici kloní nejčastěji, vzhledem k pořád přetrvávajícímu nedostatku čipů nemá Apple moc kam chvátat, a MacBook Air si tak může na svou premiéru počkat až do října/listopadu, stejně jako 13" MacBook Pro.

Právě pokud by se ale Apple dostal na RealityOS, dávalo by smysl, aby nám ukázal i náhled nejen toho, co takový systém bude umět, ale právě toho, na jakém zařízení poběží. Ostatně podobnou strategii razí i Google – namlsat, ale příliš neprozradit. Většina produktů, které na Google I/O 2022 totiž ukázal, půjde na trh až na podzim, jiné dokonce až příští rok či nemají bližší termín uvedení.

Apple toto také historicky umí. Udělal tak s Apple Watch, které už musel světu ukázat kvůli tlaku akcionářů, i když finální produkt přišel až po roce, nejinak tomu bylo s HomePodem. O zařízení pracujícím s VR nebo AR se přitom v souvislosti s Applem hovoří už několik let, a proč jej neukázat zrovna nyní, když se slovo „Metaverse“ skloňuje čím dál častěji?

Právě na WWDC by pro to byl ostatně i ideální prostor. Apple by rovnou dal vývojářům patřičné nástroje k tomu, aby mohli pro jeho headset nebo brýle vytvářet patřičný obsah, a až by finální produkt třeba po roce konečně vydal, mohl by ihned těžit z jeho příkladného začlenění do svého ekosystému. Živý přenos z události bude dostupný přímo prostřednictvím webové stránky apple.com.

Představa AR brýlí v podání Googlu:  

Video placeholde
Breaking down language barriers with augmented reality • Google