Apple Keynote na WWDC: Hlavně iOS 16, ale i MacBook Air a Pro s čipem M2

Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air.

Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air. Zdroj: Apple

Apple WWDC22
Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air.
Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air.
Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air.
Apple na svém Keynote představil nový Macbook Air.
33
Fotogalerie

Společnost Apple odstartovala svou výroční celosvětovou vývojářskou konferenci úvodní prezentací, na které jsme se dozvěděli podoby nových operačních systémů, ale došlo i na hardware – poprvé od roku 2017. Apple Keynote na WWDC tak přinesla smršť novinek, ze kterých budou profitovat (skoro) všichni. iOS 16 hodně mění rozhraní, MacBook Air svůj design.

WWDC je největší událost svého druhu. Snaží se ji tedy poměrně úspěšně kopírovat i konkurence v podobě Googlu a Microsoftu, jejich podoba ale ještě nedospěla do takových rozměrů. A protože se jedná o vývojářskou konferenci, to hlavní zde hrají operační systémy. Došlo tedy nejen na iOS 16 pro telefony iPhone, iPadOS 16 pro tablety iPad, macOS 13 pro počítače Mac, ale i watchOS 9 pro chytré hodinky společnosti. O tvOS 16 pro chytrý smart box Apple TV se společnost neotřela ani slovem. Vše, co bylo také řečeno, bylo opět řečeno jen z předtočeného videa.

Na záznam Apple Keynote se můžete podívat tady:

iOS 16

Keynote začala klasickým slovem Tima Cooka, následně se šlo na iOS 16, tedy to, co zajímá většinu. Ze všech zařízení Applu totiž jeho smartphone vlastní nejvíce lidí. Craig Federighi začal tím, že zamykací obrazovka bude nově plně personalizovatelná. Typicky po „applovsku“ maximálně jednoduše a asi tak, jak by každý čekal. Doslova ale v milionech variantách toho, jak si ji můžete upravit ku obrazu svému. Užitečné? Nijak zvlášť. Efektní to ale rozhodně je. Vývojáři k tomu dostanou i WidgetKit, aby mohli přispět svou troškou. Součástí budou i živé aktivity, takže vám zamykací obrazovka poskytne více informací.

Vylepšilo se také Soustředění. To bude závislé na tom, co s telefonem děláte. Všude se tak může chovat jinak. Rozšiřuje se i funkce SharePlay, která byla hlavní novinkou iOS 15. To se ale dalo předpokládat, protože se pořád čeká na širší přijetí vývojáři. Nově funkci budou podporovat třeba i Zprávy. Zprávy nicméně dostanou i update v podobě více možností diktování, a to po vzoru funkcí ze známých sociálních sítí. Dokonce můžete kombinovat rozpoznávání textu a jeho zadávání s ručním vstupem. Funkce iOS 15 Živý text jde také do videa a umí i překlady. Samozřejmě za to může umělá inteligence, která se dokonce naučila i vystřihnout objekty z fotek a převést je třeba na samolepky. Hračičky to jistě potěší, ostatní si pořád vystačí s početnou paletou emotikonů.

S aplikací Peněženka se chce Apple ještě více přiblížit fyzickým peněženkám. K tomu společnost představila funkci Apple Pay Later. Nákupy si tak rozdělíte na splátky. Jak to zní úžasně, tak to u nás jistě dostupné nebude. Hovořilo se i o vylepšování map, ale bez zmínky o České republice. Došlo i na plánování dopravy, opět v podporovaných regionech. Vlastní sekce byla věnována i Rodinnému sdílení, rychlejšímu a přesnějšímu nastavení rodičovské kontroly a sdílení fotek v rámci jedné domácnosti. Rozhraní Fotoaparátu bude v tomto přímo informovat, kam fotky ukládá a kdo všechno je může vidět, a dokonce také upravovat. Safety Check pak umožní jednoduše odstřihnout ty osoby, se kterými nechcete sdílet svá data, a dosud tak děláte. Jedná se zejména o návaznost na domácí násilí.

Překvapivě se Apple věnoval i platformě Matter zastřešující chytrou domácnost, tedy jistou konkurenci pro samotnou Domácnost Applu. Každopádně zde bude jistá provázanost, což je přínosné pro všechny zúčastněné. Sama aplikace Domácnost pak dostává hodně grafických a funkčních vylepšení, po kterých mnozí volali. Samozřejmě je plně provázána i do nové zamykací obrazovky. CarPlay pak podporuje zobrazování na přístrojové desce, naučí se také widgety. Kompatibilita iOS 16 je od iPhonu 8 výš, takže končí iPhony 6s, SE 1. generace a iPhony 7.

WatchOS 9

Operační systém pro chytré hodinky Apple Watch samozřejmě přinese množství efektních animovaných ciferníků. Dojde i na vylepšení přehrávání podcastů, nebo podpora pro VoIP volání. Aktivita pak integruje nové metriky měření sportovního výkonu bez ohledu na vaši úroveň. Hodinky tak snímají vertikální oscilaci a monitorují pohyb horní poloviny těla, stejně jako čas kontaktu se zemí. Apple tím zase dokazuje, jak jsou jeho Apple Watch skvělé na sport a limitované tím, jak malou mají svou výdrž na nabití. Důležité ale je, že aplikace Aktivity přechází z watchOS i na iOS. Kroužky tak budeme moci uzavírat i bez hodinek na ruce.

Vylepší se i sledování spánku, pokud máte přes noc své Apple Watch na ruce. Kolik času jste strávili v jednotlivých fázích spánku samozřejmě poví umělá inteligence se strojovým učením. Monitoring srdeční aktivity pak vylepšuje historii a dává lepší upozornění na případné fibrilace. Apple také představil novou aplikaci Medication. Samozřejmě se nejedná o nic jiného než o inteligentní připomínky pravidelného braní léků. Výhodu je, že zde funguje i rozpoznávání léků za pomoci fotoaparátu iPhonu, složité názvy tak nebudete muset zadávat ručně. Veškeré informace ve Zdraví jsou pak šifrovány v zařízení.

MacBook Air a 13“ MacBook Pro

Po krátké zmínce o čipu M1 musela zákonitě přijít jeho další generace v podobě čipu M2. Je založen na 5nm s 20 miliardami tranzistorů. Podporuje 24 GB unifikované paměti, skládá se 8jádrového CPU, kde jsou 4 vysoce výkonná a 4 vysoce efektivní jádra, GPU je 10jádrové. Poradí si tedy z ProRes i 8K videem.

Jako první počítač společnosti jej dostane MacBook Air, který je prý nejvíce prodávaný laptop Applu. Ten představil svoji další generaci, která designově jasně odkazuje k podzimním 14 a 16“ MacBookům Pro. Je 11,3mm silný a nabízet se bude ve čtyřech barvách, kdy klasické trio doplní i temně inkoustová. Jeho displej má 13,6 palců, jas je 500 nitů, nechybí MagSafe ani 1080p kamera. Přítomen je tedy i výřez v displeji známý opět už z MacBooků Pro.

Apple si dal záležet i na reprodukci zvuku, takže je přítomna podpora pro prostorový zvuk. Oproti předchozí generaci má být jeho výkon o 20 % vyšší, zvládne 18 hodin přehrávání videa, podporuje 67W rychlé nabíjení a jeho adaptér má dva USB-C porty, takže z něho můžete současně nabíjet třeba i iPhone. Stejně jako v předchozí generaci je chlazen pasivně.

Čip M2 však dostal i 13“ MacBook Pro. Jedná se vlastně o to samé zařízení, jako Apple nabízí dosud, jen obsahuje nový rychlejší a výkonnější čip. MacBook Air startuje na ceně 36 990 korun, 13“ MacBook Pro na částce 38 990 korun. Dostupné budou od příštího měsíce.

MacOS 13 Ventura a iPadOS 16

Nový operační systém společnosti pro desktopy dostává vylepšení v Mailu, ve kterém půjde zrušit odeslání, stejně jako ho naplánovat. Webový prohlížeč Safari přináší zejména funkci Passkeys, která se snaží udržovat vaše přihlašovací údaje v maximálním bezpečí a je odolná proti phishingu. K tomu je zde nový Stage Manager, který lépe pracuje s okny, vylepšila se i provázanost mezi iPhonem a Macem, kdy první zmíněný můžete použít třeba jako web kameru bez nutnosti instalací dodatečných aplikací.

Operační systém pro tablety víceméně integruje všechno zmíněné u iOS i macOS. Dočkal se ale i vlastní aplikace Počasí, kolaborace nad projekty v nové aplikaci Freeform. Zásadního vylepšení se dostalo i aplikaci Soubory, které se naučí pracovat s příponami souborů. Vylepšil se i multitasking, to ale spíše s ohledem na Stage Manager, který budou podporovat jen iPady s čipy M1 a novějšími.

One More Thing

Žádné slovo závěrem nedostalo prostor a Tim Cook jen zrekapituloval ty hlavní novinky. Dle předpokladu tedy nepadla o AR ani VR jediná zmínka. Na druhou stranu jsme se na WWDC dočkali nového hardwaru poprvé od roku 2017. Nové systémy jsou už dostupné pro vývojáře, veřejné bety budou dostupné příští měsíc, ostré verze široké veřejnosti typicky na podzim