Apple se snaží co nejvíce odstřihnout od Googlu

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Apple se stále více vymezuje vůči Googlu. Dřívějšího partnera dnes považuje za svého předního konkurenta – hlavně v oblasti smartphonů, kde iPhony soupeří s chytrými telefony na platformě Android. Na konferenci pro své vývojáře v San Francisku Apple představil novinky, které odklon od Googlu jasně potvrzují.

První zásadní oblast, kde se Apple osamostatňuje, je oblast map a navigací. Firma z kalifornského Cupertina podle očekávání oznámila, že nově ve svém mobilním systému pro iPhony a iPady bude nabízet vlastní mapovou aplikaci a nebude se tak už dál spoléhat na řešení od Googlu.

Apple dokonce přichází rovnou i s novým 3D zpracováním map. Konkurovat chce i u navigací – tam si data kupuje firmy od Tomtom, na kterou u svých silničních map spoléhá také Google.

AppleApple | profimedia.cz

Apple oklešťuje pozici Googlu i ve vyhledávání. Google sice zůstává jako výchozí prohlížeč iPhonů a iPadů, v šesté verzi operačního systému iOS se ale posiluje úloha hlasové asistence Siri. Ta je lépe napojena na systém a je alternativou pro klasické webové vyhledávání. „Vlastní mapy Applu a vylepšená Siri znamenají pro Google a na jeho služby navázaný reklamní byznys ohrožení,“ uvedl pro Wall Street Journal analytik Jefferies & Co. Peter Misek.

Posílit iPhony a iPady v boji s Androidy o přízeň spotřebitelů má také užší spolupráce Applu s Facebookem. Začlenění Facebooku do mobilního systému například usnadní sdílení odkazů či fotografií na této sociální síti, umožní také synchronizaci kontaktů a kalendáře. Konkurence takovouto integraci Facebooku nabízí delší dobu, Apple ji dojednal až teď.

AppleApple | profimedia.cz

„Apple zkoumá nové cesty, jak nabízet a sdílet věci, které nemají nic společného s Googlem,“ komentoval poslední kroky Applu pro Financial Times Benedict Evans z Enders Analysis.

Apple ví moc dobře, proč se potřebuje vůči Googlu vymezit. Androidí telefony totiž v letošním prvním čtvrtletí ukrojily ze světové poptávky 59 procent, iPhony jen 23 procent. Přitom tyto smartphony jsou pro Apple klíčové – starají se o 58 procent jeho tržeb.