Bez kol, zato s baterií a osmi vrtulemi. Čínský létající vůz Xpeng se poprvé vznesl v Dubaji

V Dubaji se uskutečnil první veřejný let létajícího auta čínské firmy Xpeng.

V Dubaji se uskutečnil první veřejný let létajícího auta čínské firmy Xpeng. Zdroj: Profimedia

V Dubaji se uskutečnil první veřejný let létajícího auta čínské firmy Xpeng.
V Dubaji se uskutečnil první veřejný let létajícího auta čínské firmy Xpeng.
V Dubaji se uskutečnil první veřejný let létajícího auta čínské firmy Xpeng.
4
Fotogalerie

Před zraky 150 návštěvníků se v úterý poprvé vzneslo „létající auto“ čínské společnosti Xpeng. Jednalo se o jeho první veřejný let a uskutečnil se ve Spojených arabských emirátech. Společnosti Xpeng vyrábějící elektromobily se povedlo získat povolení k letu od Dubai Civil Aviation Authority (DCAA), proto právě v Dubaji byla novinka prezentována v praxi. Informuje o tom zpravodajský web Reuters.

Čínský výrobce elektromobilů Xpeng podnikl první veřejný let v Dubaji především z toho důvodu, že nyní pracuje na uvedení elektrického létajícího auta na mezinárodní trhy. „Postupujeme krok za krokem na mezinárodní trhy. Dubaj jsme si k prvnímu veřejnému letu vybrali mimo jiné kvůli tomu, že se jedná o nejinovativnější město na světě,“ uvedl v úterý generální ředitel společnosti Xpeng Aeroht Min-kuan Čchiou. 

Jaká je budoucnost aut?

Video placeholde
• Videohub

„Létající vůz“ s názvem X2 je dvoumístné elektrické letadlo pro vertikální vzlet i přistání. Vzlet mu umožňuje celkem osm vrtulí, tedy v každém rohu vozidla dvě. Pondělní bezpilotní, devadesátiminutový zkušební let v Dubaji popsal jeho výrobce Xpeng jako důležitý stěžejní bod, o který se budou opírat i příští generace létajících vozidel.

Vertikální mobilita však skýtá mnohem více překážek než elektrická mobilita po zemi včetně bezpečnosti a spolehlivosti. Létající vozidla by se musela pohybovat v přeplněném vzdušném prostoru, v blízkosti malých dronů a klasických letadel. V neposlední řadě by musel vzniknout regulační rámec, jehož tvorba by mohla trvat několik let.

Létající vozidla už ale pár let existují. V některých zemích už byla dokonce otestována s člověkem na palubě. V roce 2017 představila slovenská firma AeroMobil první létající auto na světě, které Slováci tentýž rok uvedli do prodeje. Cena se ale pohybuje kolem 35 milionů korun a vzduchem dokáže svištět rychlostí až 360 kilometrů za hodinu. Do provozu však zatím létající auta zařazena nejsou.