Blu-ray zatím nemá v Česku úspěch

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Kolaz E15

Nový formát optického disku Blu-ray, který měl v zábavním průmyslu nahradit populární DVD, v Česku nevzbudil příliš velký zájem filmových a hudebních fanoušků. Za prvních sedm měsíců roku se v tuzemských obchodech prodalo zhruba 52 tisíc Blu-ray disků, meziročně o 17 procent více.

Klasických DVD zákazníci ve stejném období nakoupili 1,019 milionu kusů, což byl nárůst o 12 procent. Vyplývá to ze statistik profesního sdružení DVD Group.cz. Další desítky tisíc DVD si diváci koupili jako novinové příbaly.

Nepříliš slavně pro nový nosič vyznívá i porovnání tržeb – 145 milionů za DVD versus 24 milionů korun za Blu-ray v období leden až červenec 2011. „Český divák je konzervativní, DVD si u něj udržuje stabilní popularitu,“ uvedl Pavel Borowiec z DVD Group.cz. Do českého filmového a hudebního průmyslu Blu-ray dorazil již před třemi roky. Nabízí až 50násobně větší kapacitu než DVD, lepší ochranu, kvalitnější obraz a zvuk. Nevýhodou zůstávají relativně vysoké ceny Blu-ray disků, vypalovaček a přehrávačů a také omezená nabídka titulů.

Průměrná cena Blu-ray se pohybuje od 500 do 700 korun u novinek, starší a béčkové filmy je možné koupit za 200 korun. Nejlevnější DVD lze přitom v novinových stáncích koupit již od 50 korun. Podobně srovnání dopadá i u šíře nabídky: zatímco v Česku ročně na Blu-ray vychází pár desítek filmů, v roce 2010 hlavní distributoři jako Bontonfilm, HCE, Warner Bros. nebo SPI vydali přes 700 filmových a hudebních DVD.

Většímu úspěchu Blu-ray nepřeje ani to, že velká část konzumentů si oblíbila stahování filmů a hudby z internetu nebo přehrávání audiovizuálního obsahu na YouTube.

Jako první film se v tuzemsku v Blu-ray formátu představil Gympl Tomáše Vorla, první domácí hudební Blu-ray vydala skupina 2Wings Dana Šustra.

Zejména filmový průmysl a pornoprůmysl vkládal do formátu Blu-ray stejné naděje jako kdysi do DVD, když střídalo kazety VHS.