Brněnští vědci udělali z armádního robota „těžaře“

Orpheus

Orpheus

Armádní robot Orpheus získal díky brněnským vědcům další dovednosti. Nově umí detekovat přítomnost těžkých kovů v životním prostředí. Pomocník armád NATO se nyní může pustit i do průzkumných těžebních vrtů a pomoci při katastrofách.

„Nově se nám podařilo na Orphea nainstalovat senzory, které dokážou detekovat těžké kovy v ovzduší, v půdě i vodě,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně René Kizek.

Vědci museli vyřešit, jak senzory na robota umístí, měřící elektroda se totiž musí ponořit do kontaminovaného roztoku v určité hloubce. „Pokud by se zasunula nedostatečně, nedošlo by ke správnému určení míry kontaminace. V opačném případě by mohlo dojít k zničení elektrody,“ vysvětlil Kizek.

Nová technologie má usnadnit průzkum prostředí, operátor díky ní bude moci z bezpečí řídicího střediska provádět průzkum kontaminace v okruhu několika stovek metrů. „Tuto robotickou platformu chceme navrhnout k zapojení do programu OSN pro životní prostředí, tzv. UNEP, především v projektu Lead and Cadmium Iniciatives,“ sdělil René Kizek.

OrpheusOrpheus

Robot Orpheus byl od počátku vyvíjen pro použití v extrémních podmínkách. Vydrží v téměř čtyřiceti stupňových mrazech stejně jako v sedmdesáti stupňových vedrech. Zvládne projet velmi náročný terén. Mezi roboty jde podle vědců o světový unikát v možnostech jeho nasazení v zamořeném prostředí.

Kromě kolové verze výzkumníci vyrábí i pásový robot vhodný pro zdolávání schodů nebo miniaturní čtyřrotorový vrtulník. Orpheus se tak dá podle vědců využít i při hašení požáru nebo při vyhledávání lidí zavalených v sutinách.

:

Průmyslová špička se sejde v Brně