Bývalí pracovníci Netflixu podváděli při obchodech s akciemi, tvrdí regulátor

Bývalí zaměstnanci společnosti Netflix čelí žalobě. Měli zneužívat důvěrné firemní informace k obchodování s cennými papíry.

Bývalí zaměstnanci společnosti Netflix čelí žalobě. Měli zneužívat důvěrné firemní informace k obchodování s cennými papíry. Zdroj: profimedia.cz

Spoluzakladatel a šéf Netflixu Reed Hastings se ve své knize chlubil, že jeho korporace ochotně sdílí důvěrná data se stovkami zaměstnanců.
Američtí burziáni sledují při nákupu akcií streamovacích společností především počet jejich předplatitelů.
Gary Gensler, předseda americké Komise pro cenné papíry
4
Fotogalerie

Americká Komise pro cenné papíry (SEC) žaluje skupinu někdejších zaměstnanců Netflixu, uvedl deník Financial Times. Trojice softwarových inženýrů a její dva spolupracovníci jsou obviněni z insider tradingu, zneužívání neveřejných informací k obchodování s akciemi. Měli si tak nelegálně přijít nejméně na tři miliony dolarů, zhruba 65,5 milionu korun.

„Skupina se angažovala v dlouhodobém plánu v hodnotě několika milionů dolarů, jehož cílem bylo profitovat ze zpronevěřených firemních informací,“ prohlásila Erin Schneiderová, ředitelka sanfranciské kanceláře SEC. Kauzou se bude zabývat federální soud v Seattlu. 

Inženýr Sung Mo Jun pracoval pro Netflix v letech 2016 a 2017. V té době měl bratrovi a ještě jednomu komplici poskytovat ještě nezveřejněná důvěrná data například o růstu počtu předplatitelů americké streamovací služby. Ti toho pak využívali k výhodnému nákupu či prodeji cenných papírů Netflixu. 

Jun v tom pokračoval i po odchodu ze společnosti, kdy mu stejné informace poskytovali další zaměstnanci firmy Ayden Lee a Jae Hyeon Bae. Dohromady měla skupina na základě zjištění SEC podvodně obchodovat s akciemi Netflixu od července 2016 do července 2019 čili v době, kdy korporace třináctkrát oznamovala čtvrtletní finanční výsledky.   

Jak upozorňuje Financial Times, právě množství předplatitelů je pro investory z Wall Streetu nejdůležitějším faktorem při rozhodování, zda koupit nebo prodat akcie streamovacích firem. Cenné papíry Netflixu se navíc zpravidla potýkají s vysokou volatilitou ve dnech, kdy společnost oznamuje výsledky hospodaření, a proto znalost zmiňovaných informací může obchodníka velmi zvýhodnit.    

Právní zástupci dvou z pěti obžalovaných mužů zaslali agentuře Bloomberg prohlášení, v němž uvedli, že jejich klienti přijímají odpovědnost za své činy a chtějí mít záležitost co nejrychleji za sebou. Zbývající tři se buď nevyjádřili, nebo odmítli aféru komentovat. 

Netflix v tomto případě doplatil na svou nekonvenční firemní kulturu. Šéf a spoluzakladatel korporace Reed Hastings se v minulosti opakovaně chlubil mimořádnou transparentností společnosti vůči zaměstnancům. Netflix podle něho poskytuje informace o hospodářských výsledcích firmy téměř desetině pracovníků před oficiálním zveřejněním.  

„Jsme pravděpodobně jediná soukromá společnost, která interně sdílí finanční data týdny předtím, než je kvartál uzavřen. Svět finančníků to považuje za lehkomyslné, ale důvěrné informace dosud nikdy neunikly na veřejnost,“ napsal Hastings ve své knize Pravidlo žádných pravidel – Převratná firemní kultura, díky níž Netflix dobyl svět, která vyšla loni. 

Investory zpráva o žalobě SEC příliš nevyděsila. Akcie Netflixu za posledních pět dní zdražily bezmála o dvě procenta a v plusu se držely i během čtvrtka. V době uzávěrky tohoto textu se obchodovaly za 521,87 dolaru.

Populární poskytovatel filmů a seriálů online, který působí i v Česku, v letošním druhém čtvrtletí zvýšil počet platících zákazníků o 1,5 milionu. Celosvětově má tedy 209 milionů předplatitelů.