Češi stopli prodej softwaru na prolamování telefonů do Ruska. Zdarma ho nabídli Ukrajině

Češi stopli prodej softwaru na prolamování telefonů do Ruska. Zdarma ho dají Ukrajině

Češi stopli prodej softwaru na prolamování telefonů do Ruska. Zdarma ho dají Ukrajině Zdroj: profimedia.cz

Válka na Ukrajině: Hlavní město Kyjev hlavním ruským cílem (15.3.2022)
Válka na Ukrajině: Hlavní město Kyjev hlavním ruským cílem (15.3.2022)
Válka na Ukrajině: Charkov se stal městem trosek a suti (15.3.2022)
Válka na Ukrajině: Charkov se stal městem trosek a suti (15.3.2022)
Válka na Ukrajině: Charkov se stal městem trosek a suti (15.3.2022)
15
Fotogalerie

Ruský vojenský vpád na Ukrajinu má dopady také na byznys se softwarem spadajícím do kategorie „vysoce citlivý“. Nástroj Mobiledit od české společnosti Compelson je jedním z mála na světě, který se dokáže prolamovat do mobilních telefonů. Compelson v reakci na válečné události zastavil prodeje svého programu do Ruska, a naopak ho chce zdarma poskytnout Ukrajině.

„Zastavili jsme všechny ruské licence. A Ukrajině jsme nabídli licence v libovolném množství zdarma na jeden rok. Budou tak například moci vyšetřovat mobily zajatých ruských vojáků,“ popsal deníku E15 majitel a výkonný ředitel Compelsonu Dušan Kožušník.

Jedna profesionální licence Mobileditu vyjde na čtyři tisíce eur. Češi tuto technologii dlouhodobě prodávají bezpečnostním složkám, jako jsou FBI, Europol nebo Scotland Yard. Ty ji mohou použít v rámci vyšetřování zločinů a získávat důkazy ze zamčených telefonů. Obnovovat lze i smazaná data.

Telegram – jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku

Video placeholde
• Videohub

„Do každého telefonu se dá dostat,“ sdělil Kožušník. Řeč je konkrétně o strojích se systémem Android, u iOS od Applu je to výrazně těžší. Compelson nicméně připravuje takzvaný „projekt X“, který má zvládat i prolamování iPhonů. Firma zároveň v kancelářích v Praze provozuje forenzní laboratoř, kde se umí do telefonů dostávat přímo přes hardware a elektroniku.

Compelson prodávala Mobiledit jak zemím z EU či NATO, tak například Číně. Dříve šlo i o Rusko či Írán. „Donald Trump pak shodil mírové jednání s Íránem ze stolu a zavedl sankce. Od té doby jsme íránské policii nic neprodali,“ uvedl Kožušník.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!