Inovace v Česku zabíjí podpora velkých hráčů, říká europoslanec Niedermayer

Nové nápady, které pomohou ekonomice do vyšších pater, vymýšlejí především menší byznysmeni, říká český europoslanec v Bruselu Luděk Niedermayer.

Kdo je v České ekonomice rozhodujícím nositelem inovací?

Pokud tu už vznikají nové technologie, tak téměř nikdy je nepřinášejí ti etablovaní, velcí tržní hráči, kteří jsou závislí na statu quo. Ostatně i automobilky třeba často kupují technologické firmy kolem sebe, aby mohli využívat jejich know-how. Obecně to bývají malé a střední podniky, které ovšem nemají v Česku dostatečnou podporu.

Přitom se zdá, že je to v Česku docela horké téma, podpora je tedy stále nedostatečná?

Ano a je to jeden z velkých problémů české ekonomiky. Ačkoli se o tom hodně mluví, tak malé a střední firmy nepodporujeme, naopak ve skutečnosti reálně podporujeme dominanci velkých firem. A to státní ekonomickou politikou, dotační politikou, regulací a podobně.

Jak na to konkrétně, kterak předělat ekonomiku, aby se modernizovala rychleji?

Kdybych byl v ekonomické politice, méně bych se soustředil na velké dotace velkým českým firmám, což je vysoce kontroverzní, a spíš bych se snažil s těmito firmami vyjednávat, jestli by nějakou část nových technologií do Česka nepřevedly.

Když jsem se bavil třeba se Škodovkou, říkali, že máme hodně kvalitní inženýry, ale vhodné pro stavbu převodovek. Není tu dostatečná hmota, která by vytvořila nějaké intelektuální centrum, které se bude zabývat novými technologiemi. Ony v těch automobilkách jsou, ale nejsou na našem území, což může být do budoucna problém.

Tempo inovací souvisí i s relativně nízkou produktivitou české práce. Není právě v tom důvod české přezaměstnanosti?¨

Nemyslím si to. Jsem vůči produktivitě skeptičtější, procesy, které jsou v továrnách nastaveny, vypovídají o tom, jak drahá byla v minulosti naše pracovní síla. A při průměrné mzdě 25 tisíc, tedy při mzdových nákladech 35 tisíc, máte jiný mix, na co používáte práci a technologie, než kdyby tam bylo 50 tisíc. Takže jsme zaměstnávali víc lidí v továrnách.

Rychlý růst mezd spolu s posilováním kurzu koruny vytvářejí jiné podmínky z hlediska toho, jak v továrnách využívat pracovní sílu a stroje. Ty se zlevnily posílením koruny, protože se stroje obvykle dovážejí. Takže nyní se otvírá prostor pro remix v podobě méně práce a více technologií.