Česko otestovalo 100Gb internet mezi prvními na světě

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Česko je jednou z prvních zemí na světě, která otestovala 100Gb ethernetové spojení internetového poskytovatele s národním uzlem. Tuzemské peeringové centrum NIX umožnilo rychlé spojení zdejší pobočce Telefónicy, která na několik dní 100gigabit nasadila v ostrém provozu. V podobném testu Českou republiku předehnal pouze Amsterodam, kde ústí transatlantické podmořské komunikační linky.

NIX funguje jako národní centrum, které zemi spojuje s internetem. V současné době například poskytovatelům internetového připojení umožňuje spojení pomocí 10Gb linek, už ale disponuje také 100Gb technologií. Telefónica jí testovala ve dvou fázích – nejdříve v zátěžových testech a poté se na vyšší rychlost na týden přepnula v ostrém provozu.

Obří nárůst dat, zejména videa

„Několik dní jsme s propojovacím uzlem komunikovali pouze přes 100Gb ethernet,“ říká v rozhovoru pro E15.cz Jakub Votava z Telefónicy. To znamená, že všichni zákazníci, kteří mají internetové připojení od O2, byli jeden týden spojování do NIXu po nové lince. Během testování se přeneslo zhruba tisíc TB dat na dálku 6,4 kilometrů a podle zástupců Telefónicy i NIXu nenastal ani jeden problém.

Rychlejší propojení providerů s národním uzlem bude brzy velice aktuálním tématem nejenom pro Telefónicu, počet přenášených dat totiž velice rychle roste. „Ve špičce máme zhruba 130 gigabitů provozu směřovaného do internetu, který je rozložený mezi zahraniční propojení a lokální přenos dat,“ předkládá čísla Votava. Podle jeho slov Telefónica v Česku pozoruje meziroční nárůst přenášených dat na úrovni 50 procent.

Tyto objemy se budou ještě zvětšovat s tím, jak roste přenos tzv. real-time dat, například streamovaného videa z YouTube a dalších služeb. „Schopnost doručit data v dobré kvalitě bude pro nás jako pro operátora čím dál důležitější a právě 100Gb internet vidíme jako další krok a věc, která přijde velice brzy.“

Největší objem přenášených dat už dnes tvoří video, a to nejenom to streamované. YouTube v síti Telefónicy stojí za 10 procenty provozu, značnou část ale tvoří také videa, která si uživatelé stahují do svých zařízení. „Ulož.to je jedním z těch příkladů,“ konstatuje Votava, který se u „modrého“ operátora stará o síťové technologie.

Nejdříve žižkovské Nagano, později i Chodov.Nejdříve žižkovské Nagano, později i Chodov.

„Během letošního hokejového mistrovství světa jsme zaznamenali věc, kterou jsme v prvé chvíli považovali za útok,“ popisuje Votava rostoucí trend na nedávné situaci. Uživatelé přes den začali sledovat streamované utkání české hokejové reprezentace přes internet a z ničeho nic narostl tok dat o 8 gigabitů z jednoho zdroje. Zahraniční operátoři údajně mají ještě větší obavy kvůli letošním londýnským hrám.

A porostou také mobilní data

Telefónica přes klasické pevné linky k internetu připojuje 860 tisíc uživatelů a zároveň provozuje kolem 4 milionů SIM karet s aktivními datovými tarify. Měří ale pouze počet paralelních připojení a ta ve špičce dosahují hodnoty 240 tisíc. Průměrnou rychlost, kterou každý zákazník dosahují konstantně, je 160 kb/s.

Právě mobilní data budou v rámci přenesených dat hrát čím dál významnější roli. V síti O2 aktuálně tvoří zhruba pouze 4 Gb provozu, počítá se ale s růstem. „V celkovém objemu to není mnoho, ale dynamika růstu je značná. Mobilní datové služby meziročně zdvojnásobují svojí rychlost,“ vyčísluje Votava.

„Mobilní data rostou výrazně rychleji a to jsme nedělali ani žádný technologický skok. S LTE se dá očekávat, že první skok bude výrazně vyšší, protože LTE bude v některých oblastech schopné nahrazovat klasické pevné připojení.“

Telefónica a NIX spolu komunikují pomocí optické sítě a technologií od Cisca.Telefónica a NIX spolu komunikují pomocí optické sítě a technologií od Cisca.

Chytré telefony, se kterými je možné přistupovat k internetovým službám, už dnes tvoří 60 procent všech prodaných telefonů u O2 a ostatní operátoři jsou na tom podobně. Tyto nové přístroje zároveň tvoří 30 procent všech zařízení připojených k síti.

Stovka schopná reálného provozu

Nasazení 100gigabitové technologie je tak nutnost. Pro poskytovatele internetového připojení je dobrou zprávou to, že tato oblast už dozrála do spolehlivé fáze. „Prostředí už se dostalo do stavu, kdy je schopné reálného provozu,“ sumarizuje po testování Votava. Telefónica v současné době plánuje, kdy novou technologii nasadí do skutečného provozu natrvalo. „V horizontu jednoho roku to dává maximální smysl.“

Podle Votavy přechod na tuto technologii dává smysl nejenom z hlediska toho, že bude možné odbavovat neustále narůstající množství dat, ale také to, že jedna 100Gb linka je efektivnější než deset 10Gb. Operátoři včetně Telefónicy se v současné době k NIXu připojují přes několik 10Gb spojů, mezi které se přenosy dělí. Pokud ale dojde na dočasné vysoké výkyvy v přenosu dat, tyto oddělené „trubky“ mají problém, zatímco jedna „tlustší trubka“ na tyto skutečnosti reaguje mnohem lépe.

„Není to žádná extrémní investice a vyjde to možná na menší peníze, než kdybychom rozšíření provedli přes další 10Gb spoje,“ popisuje zástupce Telefónicy. Investice nicméně nutné jsou. Provideři se musí vybavit 100Gb kartami, které je umožní s NIXem spojit. Konkrétně Telefónica využívá jednoportovou kartu CRS-3 od Cisca, která sama o sobě vyjde na 90 tisíc dolarů a spojené s tím jsou i další projektové výdaje. Karta pak přes optický kabel komunikuje s NIXem, který rovněž využívá produkty od Cisca, konkrétně dvouportový Nexus 7000.

Telefónica si ušetřila další náklady tím, že zbylou infrastrukturu už stavěla s předpokladem, že jednou na 100Gb spojení přejde. „Naše infrastruktura byla stavěná tak, aby podporovala 100gigabit, a není proto potřeba měnit routery a další zařízení, stačilo koupit spojovací kartu,“ pochvaluje si Votava. S aktuálními modely každopádně počítá i nadále. „Současné 10Gb přijímače nahradíme 100Gb a ty staré pak použijeme k rozšíření sítě někde jinde.“

Rychlejší technologií je v současné době vybaveno pouze datové centrum Telefónicy Nagano na pražském Žižkově. Druhé centrum, které má Telefónica na Chodově, a které je rovněž propojeno s NIXem, bude během několika měsíců vylepšeno také.

Vedle 100gigabitu byla ve hře také 40Gb technologie, v Telefónice se ale rozhodli tento mezistupeň přeskočit. S prozatím nejvyšší rychlostí naopak počítá nejenom při spojení s národním uzlem, ale postupně ho hodlá zavést také v rámci své lokální sítě v České republice. S reálným nasazením by se mohlo začít někdy v roce 2013.