Český bezpečnostní čip ochrání kryptoměny. Švýcaři do něj investovali miliony eur

Speciální čip posílí zabezpečení kryptoměnových peněženek i dalších zařízení. (ilustrační foto)

Speciální čip posílí zabezpečení kryptoměnových peněženek i dalších zařízení. (ilustrační foto) Zdroj: Unsplash

Výhoda hardwarové peněženky Trezor oproti softwarovým řešením spočívá v bezpečnosti. Citlivé privátní klíče určené k podepisování transakcí se neuchovávají on-line, ale v zašifrované podobě uvnitř zařízení. |
Evžen Englberth a Jan Pleskač, spoluzakladatelé společnosti Tropic Square
Marek Palatinus, šéf SatoshiLabs, jejíž odnož - firma Tropic Square - pracuje na novém čipu pro bezpečné ukládání dat.
Trezor nabízí dva modely hardwarových peněženek.
Hardwarová peněženka Trezor se připojí kabelem k počítači a uživatel pak může vkládat či vybírat kryptoměny.
8
Fotogalerie

Česká firma Tropic Square ze skupiny SatoshiLabs dokončí letos vývoj bezpečnostního čipu. Nově získává čtyři miliony eur, zhruba 105 milionů korun, od švýcarské investiční společnosti Auzera. Tvůrči připravili čip pro kryptoměnovou peněženku Trezor, avšak uplatnění najde také v internetu věcí, průmyslu 4.0 či v oblasti spotřební elektroniky.

Čip umožňující bezpečně uchovávat data má pracovní název TASSIC (z anglického Transparent Authenticated Secure Storage Integrated Circuit). Na trh se má dostat koncem roku 2022.

„Komunita volala po bezpečnostním prvku, tedy čipu, který je ze své podstaty určen k zamezení neautorizovaného vstupu a ochraně kryptografických či utajených dat,“ říká Marek Palatinus, šéf SatoshiLabs. „Vývoje jsme se chopili sami a počítáme s tím, že další model Trezoru již bude mít čip od Tropic Square,“ dodává Palatinus. Čip podle něho může uspět i mimo oblast kryptoměn. „Míříme na trh, který měl v roce 2018 velikost přes tři miliardy dolarů,“ konstatuje.

Tvůrci zvolili open source, tedy otevřenou architekturu, kterou si sám uživatel může ověřit a zjistit tak případné nedostatky. „Globální dosah a zpětná vazba uživatelů odemykají potenciál pro inovace,“ doplňuje Evžen Englberth, spoluzakladatel a šéf Tropic Square. Investice jim podle něho dovoluje plně se zaměřit na vývoj, aniž by se museli strachovat o finance. „Spolu s tím roste i náš tým, hledáme talentované lidi nejen na technické pozice,“ poznamenává.

Tropic Square se chtějí zaměřit na šifrování a odolnost proti útokům, což má následně zajistit bezpečné generování a ukládání kryptografických klíčů a citlivých dat. Přesun klíčů ze softwaru do samotných čipů zvyšuje podle autorů bezpečnost elektronického zařízení jako celku. Aktuálně devítičlenný tým vedou spoluzakladatelé Evžen Englberth a Jan Pleskač.

U čipu bude možné ověřit, že je vyroben přesně podle návrhu a že v dodavatelském řetězci nenastaly nežádoucí dodatečné úpravy. Kromě uchovávání kryptoměn se má čip uplatnit také v oblasti internetu věcí, průmyslu 4.0 či spotřební elektroniky. Na jeho vývoji a testování se může podílet komunita z celého světa. Dnes již například funguje fórum určené odborné veřejnosti, na kterém se odehrává diskuze zaměřená na vývoj čipu. 

Firma Tropic Square

Podnik vyvíjí zabezpečený a plně ověřitelný čip s otevřenou architekturou, který splňuje vysoké nároky na zabezpečení. Firma Tropic Square vznikla v roce 2020 pod skupinou SatoshiLabs, která vytváří hardwarové kryptoměnové peněženky Trezor.