Čeští tvůrci aplikací si od Windows 8 slibují hodně

Aplikace E15.cz pro Windows 8

Aplikace E15.cz pro Windows 8 Zdroj: e15

Microsoft věří, že rok po spuštění Windows 8 bude moci v rámci navázaného internetového obchodu Windows Store uživatelům nabídnout až 550 českých aplikací. Při samotném uvedení nového systému na trh počítá s tím, že v obdobě „applovského“ App Store bude k dispozici ke stažení zhruba několik desítek programů tuzemského původu.

V Microsoftu totiž moc dobře věří, že stejně jako v případě iPadu či Kindle Fire, tak i úspěch Windows 8 bude do značné míry opřený o to, jaké aplikace a obsah do zařízení s novou generací operačního systému bude možné doručit. Pobočky softwarového giganta po celém světě proto úzce spolupracují s lokálními vývojáři a společně s nimi se snaží obchod zaplnit ještě před vydáním samotného systému.

Spolupráce probíhá také v Česku. Microsoft umožnil tuzemským vývojářům do Store umisťovat jejich aplikace a uživatelům pak jejich nákup. Veřejná testovací verze Windows 8 sice prozatím neumožňuje komerční využití a veškerý software je k dispozici zdarma, finální vydání nicméně počítá i s českou měnou.

Platforma s velikým potenciálem

Českých aplikací jsou aktuálně ve Store pouze jednotky, mezi nimi například zpravodajská E15.cz, slevový portál Zapakatel.cz, logická hra Rune Legend a na různých projektech pracuje také tradiční tuzemský partner Microsoftu Seznam.cz.

„Windows 8 jsou platforma, která má veliký tržní potenciál a firmy na ní chtějí být,“ popisuje při sezení v pražské centrále Softies David Šmehlík se společnosti Fleveo, která stojí za aplikací Zapakatel.cz a která se mimo jiné specializuje na vývoj mobilních programů na zakázku. „Bavil jsem se s větším množstvím našich klientů a je jasné, že firmy vědí, že Windows 8 přijdou a že to budou muset řešit.“

Tato slova potvrzuje také Jaroslav Souček ze Seznamu. „Každá rozumná firma se Windows 8 musí začít věnovat, musí se s novým systémem začít učit,“ myslí si. „Uvědomujeme si, že je to pro nás zásadní platforma, protože většina našich uživatelů se pohybuje na platformě Windows.“

Firmy vědí, že Windows 8 přijdou a chtějí být u toho. Počítají s tím, že to bude silná platforma. Podle Microsoftu se sem budou snažit dostat svůj obsah.Firmy vědí, že Windows 8 přijdou a chtějí být u toho. Počítají s tím, že to bude silná platforma. Podle Microsoftu se sem budou snažit dostat svůj obsah. | Jan Sedlak

Podle Součka má Microsoftu vliv k tomu, aby Windows 8 dostatečně rozšířil. „Microsoft má silný distribuční kanál, a pokud řekne, že Windows 8 budou mít do dvou let třetinový podíl na trhu, nebudou daleko od pravdy.“ Samotný Microsoft často rád argumentuje tím, že zařízení s Windows používá zhruba miliarda uživatelů po celém světě. Nyní ovšem stojí před problémem, že Windows 8 nevyužívá ještě nikdo, tedy až na „pár“ jedinců s testovací verzí, a plány na prodejní čísla prozatím veřejná nejsou.

„Je to platforma, které věříme, že se rozšíří,“ přidává vysoká očekávání Jiří Berger, jenž stojí za aplikací PhoneCopy pro synchronizaci mobilních kontaktů. „Očekáváme, že na Windows 8 přejde hodně lidí, kteří nikdy neměli dotykové zařízení,“ věří zase Michal Červenka ze společnosti Dreadlocks vydávající hru Rune Legend, která si odbyla premiéru už na Windows Phone.

Být tam hned při startu

„Už teď máme větší počet stažení, než u Windows Phone verze,“ pochvaluje si. Přesná čísla specifikovat nechce, pouze udává, že verzi pro chytré telefony s Windows si za první čtvrtletí stáhlo 100 tisíc uživatelů a verze pro Windows 8 překonala celkový počet stažení za jeden týden. Ukázková verze pro Windows 8 je na Store k dispozici zdarma, kompletní sestavení má být k dispozici za cenu přesahující 20 korun.

Tuzemští tvůrci aplikací pro nové dítko Microsoftu se shodují, že na Windows Store bude důležité být hned ze začátku, kdy je předpoklad, že obchod ještě nebude tak zaplněný a bude lehčí se prosadit. „Pro nás je to klíčová platforma, protože je možné se na ní lépe prosadit,“ říká Červenka. „Usilovali jsme, abychom na Store byli jako jedna z prvních her, aby si nás lidé všimli.“

„Je to nová platforma a kdo na ní bude dřív a hned při startu, bude mít výhodu,“ souhlasí David Šmehlík. „Velice důležité bude, kdy přijdou tablety. To bude klíčové,“ dodává a poukazuje na nutnost dostupnosti kvalitních zařízení, třeba Microsoft Surface.

Přes 500 českých aplikací za rok a desítky při spuštění, vzkazuje Štěpán Bechynský z českého Microsoftu.Přes 500 českých aplikací za rok a desítky při spuštění, vzkazuje Štěpán Bechynský z českého Microsoftu. | Jan Sedlak

Tvůrci Rune Legend se nechtějí zaměřovat pouze na Windows Phone a Windows 8, ale jejich aktivity směřují také na další platformy jako iOS. I přesto si ale nejvíce slibují právě od chystaného systému Microsoftu. „Ano, Windows 8 je pro nás skutečně nejvíce nadějný,“ potvrzuje Červenka.

Trochu porodních bolestí

Podle Jiřího Bergera brzká přítomnost na Windows Store stojí i za určité porodní bolesti, které odlaďování nové platformy provází. Vývojáři a firmy, které se na Windows 8 a jeho nové rozhraní Metro připravují, totiž pracují s nehotovým produktem, jež se postupně odlaďuje a stabilizuje. „To je cena za to, že je ve Store na celém světě pár aplikací,“ říká Berger, jehož aplikaci PhoneCopy v současné době používá přes 150 tisíc uživatelů na různých platformách.

Problémy jsou zejména v tom, že pro vývoj aplikací pro Windows 8 prakticky neexistuje dokumentace a podpora. „Teď už se nám vyvíjí dobře, ale první procesy byly velice složité. Problém je, že zatím neexistuje manuál. Pro ostatní platformy existuje hromada článků a zdokumentovaných problémů, tady zatím nic,“ popisuje problémy rodící se platformy Šmehlík.

Značné nedodělky údajně doprovází především schvalování aplikací, kterou Šmehlík doslova nazývá „magií“ a kvůli které bylo pro testovací aplikace zvolit kompromis. „V případě aplikace Zapakatel.cz je v tuto chvíli výrazně jednodušší přesměrovat uživatele při objednávce z aplikace na web,“ vysvětluje a poukazuje na schvalování náročnějších procesů, jako jsou třeba nákupy.

Tuzemská internetová jednička připravuje několik projektů pro Windows 8. Samostatný tým zatím vyčleněný nemá, s možnostmi už si ale hraje.Tuzemská internetová jednička připravuje několik projektů pro Windows 8. Samostatný tým zatím vyčleněný nemá, s možnostmi už si ale hraje. | Jan Sedlak

Seznam zase řeší problém s vyhledáváním. Svůj vyhledávač chce do Windows Store přinést jako první, podmínky obchodu jsou ale prozatím proti, protože nelze použít interní vyhledávání, ale pouze centrální. „Z logiky věci nebudeme jediný, kdo tento problém řešit, hodně funkcí potřebuje vyhledávat,“ myslí si Souček. „Aktuálně zkoušíme, co nám ten systém dovolí.“

Microsoft by měl většinu problémů včetně chybějící dokumentace do finální podoby stihnout odstranit. „V centrále Microsoftu se samozřejmě veškeré problémy evidovaly a pracuje se na tom,“ ujišťuje Štěpán Bechynský, který se v českém Microsoftu stará právě o vývojáře. Jedním z největších problémů je například schvalování toho, od kolika let je možné danou aplikaci používat.

Žádné limity pro reklamu

Windows Store má být připravený na procesy, ke kterým se třeba App Store od Applu prokousával delší dobu, například nákupy uvnitř aplikací (in-app purchase) nebo předplatné časopisů a novin. Microsoft navíc nechystá prakticky žádné limity pro vkládanou reklamu přímo do aplikací. „Se Seznamem například řešíme, že by jejich reklamní systém Sklik byl vkládaný přímo do aplikací,“ říká Bechynský.

Problémy "early adopters" stojí za to být na Windows Store mezi prvními, shodují se současní tvůrci českých aplikací.Problémy "early adopters" stojí za to být na Windows Store mezi prvními, shodují se současní tvůrci českých aplikací. | Jan Sedlak

Vývojáři sice prozatím bojují s některými nedodělky, velice si ale chválí samotný vývoj aplikací pro Windows 8 Metro a novou verzi nástroje Visual Studio. „Vývojářské nástroje a prostředí musím jednoznačně hodně vychválit,“ libuje si Červenka, jehož tým kromě Rune Legend chystá také další hru. „U nás byli vývojáři velice příjemně překvapeni,“ dodává Jaroslav Souček ze Seznamu. Vývojářům se mimo jiné líbí to, že díky vrstvě WinRT mohou k psaní programů využívat více programovacích jazyků.

To, zda Windows Store skutečně bude pro vývojáře a samotný Microsoft tak žhavým zbožím, se začne ukazovat zřejmě už letos na podzim, kdy Windows 8 zamíří na trh. Velká část aplikací, které v současné době vznikají v Česku, nejsou díla od vývojářských studií, ale spíše projekty na zakázku. „Firmy mají nějaký obsah a chtějí ho dostat na Windows 8,“ popisuje situaci Bechynský. Z jeho slov tak lze odvodit, že kromě E15.cz z dílen Inmite se uživatelé nejspíše dočkají také dalších zpravodajských aplikací, nástrojů pro mapy, nákup a další. „V přípravě je ještě více aplikací, ale prozatím nejsou v hotovém stavu,“ uzavírá zdejší vývojářský evangelista.