Čína, Rusko, Indie a Brazílie: nová dojná IT kráva

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: microsoft

Zatímco západní svět vlivem úspor tolik nenakupuje, země BRIC stále více rostou a v budoucnu budou pro IT firmy znamenat stěžejní trh. Ukazuje to třeba příklad IBM.

Že jeden předehnal druhého, by se zřejmě dalo psát ještě dlouhou dobu. Microsoft a IBM jsou si z hlediska tržní kapitalizace (market cap) tak blízko, že i sebemenší pohyb hodnoty jejich akcií může znamenat zisk, nebo naopak ztrátu druhého místa v žebříčku největších technologických firem. Nedávno světem proběhla informace, že se IBM dostalo před Microsoft, nyní už se vše vrátilo do starých kolejí.

Tržní hodnota IBM je kolem 222 miliard dolarů, zatímco Microsoft je 226 miliardách. „Prvenství“ (první je s přehledem Apple) však nemusí Softies vydržet dlouho, IBM totiž oznámilo výborné fiskální výsledky a zejména skvělý výhled do budoucna.

BRIC – Brazílie, Rusko, Indie a Čína

Příjmy a zisk IBM sice jen o vlásek nepřekonal odhady analytiků (26,2 miliardy dolarů oproti očekávaným 26,25 miliardám), na což mírně reagovala hodnota cenných papírů, to však není až tak důležité. Mnohem důležitější je to, co lze z výsledků jedné z největších IT firem světa vyčíst. Pokud budou chtít IT firmy do budoucna výrazněji růst, budou se muset zaměřit na rozvojové trhy včele se zeměmi BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), které modernizují své země, infrastrukturu, průmysl, výroby a další elementy. K tomu potřebují nové, vyspělé technologie a systémy. Není proto divu, že IBM oznámilo meziroční nárůst příjmů z těchto zemí o 19 procent. Výsledný podíl v celkovém příjmu společnosti už činí 23 procent.

Trend narůstajících prodejů nových technologií potvrdil svými posledními finančními výsledky také Apple. Podle slov Tima Cooka budou tento rok příjmy z Číny tvořit 12 procent příjmů celé společnosti.

A toto číslo určitě ještě více poroste. Čína, Indie a Brazílie dohromady mají mnohem, mnohem více obyvatel, než bohaté Spojené státy, Evropa a Japonsko. Kupní síla roste, ekonomika nemá takové problémy, s jakým se potýká naše civilizace a je jasné, že se jazýček na miskách vah musí převrátit.

Příjmy ze západních zemí sice v případě IBM zaznamenal mírný nárůst (v USA jsou to čtyři procenta), prodeje ale spíše stagnují. Zejména státní sektor ve Státech a Evropě kvůli významným škrtům prakticky přestal nakupovat a Japonsko se zase potýká s následky likvidace jaderné katastrofy. Odsud už tolik vyždímat nepůjde.

I na těchto „problémových“ trzích ale může být IBM poměrně v klidu. Vsadilo totiž především na služby a software, které mají mnohem vyšší marži, než samotný hardware. Softwarová divize vyrostla díky business intelligence, analytickým nástrojům, cloudu a softwarovým licencím o 13 procent. Hardwarová divize narostla „pouze“ o čtyři procenta a byznys s mainframy dokonce o pět procent spadl.

IT jako oblíbená investice

Aby to zase nevyznělo tolik pesimisticky, firmy po celém světě se do IT investovat nebojí. Kvůli obavám z vývoje světové ekonomiky příliš neutrácejí a drží na svých kontech významné finanční rezervy (což jim vytýkají vlády a ekonomové, protože nepumpují do oběhu tolik potřebný kapitál), a občas „pustí chlup“ na výdaje spojené s modernizací. Do toho spadá právě IT. Stále je třeba modernizovat infrastrukturu a investovat do přechodu na cloud (ať už privátní provozovaný uvnitř firmy, nebo ve formě služby).

Na právě probíhající akci VMworld Europe 2011 v Kodani mi tuto informaci potvrdilo několik nezávislých analytiků a zástupců společnosti VMware. Například cloudové služby se dají prodávat i tam, kde probíhají výrazné úspory. V mnoha případech totiž dokážou do budoucna ušetřit náklady spojené s provozem IT. Minulý týden jsem o úsporách v IT pomocí cloudu a virtualizace zběžně diskutoval s šéfem ČEZ ICT Kamilem Čermákem, podle kterého se dvě investice do cloudových řešení ve výši 1,5 a 1,7 miliardy dolarů postupně začají vracet.

Průžné a dobré IT firmy tak budou moci růst globálně, i když západní trhy už takový růst vykazovat nebudou.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.