Čína se topí v použitém fritovacím oleji, pomůže jí unikátní český objev

Čínský kuchař (Profimedia.cz)

Čínský kuchař (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Česká unikátní technologie na výrobu bioplastu zaznamenala výrazný komerční úspěch na asijském trhu. Umí přeměnit odpadní fritovací olej na biopolymer, ze kterého se vyrábějí bioplastové obaly nezatěžující životní prostředí. Číňané mají o biotechnologii velký zájem, protože jsou doslova zaplaveni přebytky jedlého odpadního oleje.

Česká firma Nafigate Corporation právě podepsala kontrakt s čínskou společností Suzhou Cleanet, která se specializuje na sběr a zpracování použitého fritovacího oleje na několika místech v Číně a připravuje se na další expanzi. Dohoda Číňanům umožní využívat unikátní českou technologii Hydal.

„Čínská strana má o biotechnologii enormní zájem, protože nabízíme řešení jednoho z velkých tamních problémů. Právě začínáme budovat pilotní linku a paralelně s tím se začne stavět první velká továrna,“ uvedl předseda představenstva Nafigate Corporation Ladislav Mareš. Firmy se dohodly, že finanční podrobnosti z kontraktu nebudou zveřejňovat.

Dlouholeté zkoumání

Unikátní českou technologii Hydal vyvinul tým docentky Ivany Márové na Vysokém učení technickém v Brně (VUT). Výzkum trval osm let. Firma Nafigate Corporation se zabývá transferem špičkových technologií a komercializací hi-tech produktů.

Česká biotechnologie Hydal využívá použitý fritovací olej a vyrábí z něj biopolymer PHA, čili materiál využitelný pro produkci především bioplastů a dalších produktů. Na výrobu bioplastů stačí odpadní rostlinný olej a určitý druh bakterií, který je schopný odpadní oleje ve své buňce přeměnit na polymer, který se pak může využívat technologicky.

„Největší předností technologie je, že na rozdíl od konkurentů nepotřebuje vstupy z potravinového řetězce – nespotřebovává kukuřici nebo cukr, které pak chybí v bilanci potravinových zásob. Díky tomu je i výrazně nižší cena výstupního produktu PHA,“ vysvětlil ředitel Centra materiálového výzkumu při Fakultě chemické VUT v Brně Miloslav Pekař.

Ekologický bioplast poslouží jako náhrada syntetických polymerů a využije se hlavně v potravinářském průmyslu. „Například na výrobu dětského plastového zboží jako jsou kojenecké lahve, hračky, ale také obaly na farmaceutické a kosmetické prostředky,“ uvedla Márová. Bioplast se uplatní i v biomedicíně jako cévní nebo tkáňové náhrady.

Líheň vynálezů, Fraunhoferův institut, míří do Česka