Číňané se nebojí - Apple kvůli iPadu žalují už i v USA

Apple iPad

Apple iPad

Právní bitva mezi americkou společností Apple a čínskou firmou Proview se přesouvá do Spojených států. Čínský podnik, který tvrdí, že mu zůstalo právo používat název iPad, podal žalobu na Apple v jeho vlastní jurisdikci, tedy přímo v Kalifornii. Až dosud se spory mezi oběma podniky o název iPad odehrávaly pouze na čínské půdě.

Proview chce v žalobě prokázat, že Apple se zmocnil práva k užívání názvu iPad podvodným trikem. Součást skupiny Proview International Holdings, která byla až do finanční krize významným světovým výrobcem počítačových monitorů, už Apple zažaloval na více místech v Číně. Firma se také snaží dosáhnout zákazu prodeje iPadů v čínských obchodech.

Agentura Reuters informovala, že minulý týden podaly na Apple žalobu u soudu v okrese Santa Clara v Kalifornii dvě součásti skupiny Proview, a to Proview Electronics Co Ltd a Proview Technology Co. Tím se spor přenesl do Silicon Valley, tedy přesně do místa, kde má Apple základnu.

Proview americkou firmu obviňuje, že založila společnost IP Application Development, zkráceně IPAD, výhradně proto, aby se dostala k názvu iPad. Zástupný podnik měl prý skrýt, že za snahou získat práva k názvu stojí ve skutečnosti Apple.

Někteří právní experti upozorňují, že výsledek sporů v USA a Číně se může lišit. Většinou se ale shodují, že další žaloby Applu nepomohou, spíš naopak. Pokud firmy v dohledné době nenajdou řešení, negativní dopady na Apple mohou být zřetelnější. V sázce je hlavně prodej výrobků Apple v Číně, kde firma podle svého ředitele Tima Cooka z hlediska počtu prodaných výrobků teprve začíná. Nicméně na čínském trhu tabletů se Apple podílí asi 76 procenty a je tam i před asijským kolosem Samsung.

„Ve vztahu ke Spojeným státům bude mít Apple určitou výhodu domácího prostředí,“ poznamenal právní expert Elliot Papageorgiou, který je partnerem a zároveň manažerem mezinárodní právní společnosti Rouse Legal (China) Elliot v Šanghaji.

Apple dnes potvrdil své dřívější stanovisko, podle něhož si před několika lety od společnosti Proview koupil celosvětová práva k užívání názvu iPad v deseti různých zemích. Apple také zopakoval, že Proview se odmítla řídit starou smlouvou a soud v Hongkongu dal v této záležitosti za pravdu Applu. „Náš případ čeká v pevninské Číně na vyřešení,“ uvedl Apple, jehož cituje agentura Reuters.

Právníci společnosti IPAD podle žaloby opakovaně tvrdili, že firma nebude čínskému podniku konkurovat, a odmítli prý říci, k čemu její název potřebují. Postoj právníků firmy IPAD byl podle žaloby účelový a měl firmu Proview přimět k uzavření smlouvy. Čínský podnik za to žádná odškodné, ale jeho výše není v žalobě uvedena.

Apple iPadApple iPad | ctk

Společnost Proview Technology je součástí tchajwanské skupiny Proview International Holdings. Skupina byla první technologickou společností z Tchaj-wanu, jejíž akcie se začaly obchodovat na burze v Hongkongu. Koncem 90. let minulého století patřila mezi pět největších výrobců počítačových monitorů na světě. V roce 1999 uzavřela partnerství s americkým výrobcem čipů National Semiconductor, s kterou pak uvedla na trhu jednoduchý stolní počítač I-PAD. Jeho hlavními atributy byla možnost připojení k internetu a snadné ovládání.

Společnost Proview rostla i v dalších letech, kdy se posunula od výroby monitorů k výrobě dílů pro televizory s plochou obrazovkou. V této branži se dostala až na třetí místo ve světě. Nicméně do srpna 2009, kdy Apple začal v zastoupení jednat o obchodní známce, byla společnost Proview silně zasažena finanční krizí.

V srpnu 2010 se akcie skupiny Proview přestaly na burze v Hongkongu obchodovat, neboť věřitelé firmy se v Číně obrátili na soud, aby vymohli pohledávky. Pokud do letošního června Proview burzovním orgánům nepředloží věrohodný plán revitalizace, burza akcie vyškrtne úplně. Lze tedy čekat, že firma udělá maximum, aby se její vyhlídky zlepšily.

„Vzhledem k tomu, jak se teď celá věc vyvíjí, bude mít Apple více důvodů k tomu, aby navrhl nějaké vyrovnání. Prostě proto, že pravděpodobnost přerušení dodávek je akutnější než tlak, jemuž čelí Proview i s ohledem na možnost vyřazení jeho akcií z burzy,“ dodává Papageorgiou.