Čínská kosmická loď na oběžnou dráhu Země vypustila záhadný objekt

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Shujianyang (CC BY-SA 4.0)

Čínská „experimentální opakovaně použitelná kosmická loď“ na oběžnou dráhu Země v období mezi 24. a 31. říjnem, vypustila záhadný objekt. Upozornil na to server SpaceNews.

O této lodi zatím víme velmi málo – vlastně jen tolik, že ji v srpnu dopravila do vesmíru raketa Long March 2F. Její účel, design apod. však zůstává tajemstvím.

Na základě velikosti a hmotnosti užitečného zatížení, které rakety výše jmenovaného typu obvykle nesou, jakož i jiných dostupných informací, lze nicméně usoudit, že se pravděpodobně jedná o nějaký typ kosmoplánu podobný americkému Boeingu X-37.

Co se týče dotyčného objektu podle harvardského astronoma Jonathana McDowella se možná jedná o servisní modul, který by mohl signalizovat nadcházející „deorbity burn“.

Vzhledem k nedávným aktivitám na základně Lop Nur v oblasti Sin-ťiang někteří považují za pravděpodobné, že právě na tomto místě kosmoplán v blízké budoucnosti přistane. Kdy přesně k tomu dojde ovšem Čína drží pod pokličkou.

Připomeňme, že kosmoplány nabízejí potenciálně dostupný a opakovaně použitelný způsob transportu nákladu na oběžnou dráhu. To, že na těchto strojích pracuje, bývalá Říše středu oznámila již před několika lety.

VIDEO: Procházka po ISS

Video placeholde
Procházka po Mezinárodní vesmírné stanici ISS • NASA