Čipové firmy z Rožnova zvýšily tržby o desítky procent. Hrají o investici za 44 miliard

Výroba polovodičů Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm

Výroba polovodičů Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm Zdroj: Onsemi

Valašské město Rožnov pod Radhoštěm zažívá rychlý rozvoj polovodičového průmyslu. Americká firma Onsemi, která tam vyrábí čipy zejména pro automobilky a průmysl, loni meziročně zvýšila své miliardové tržby o 18 procent a letos plánuje ještě vyšší skok. Postupně se zvětšuje také tamní vývojové centrum nizozemské čipové společnosti NXP Semiconductors, které loni zvedlo tržby o téměř 40 procent.

Společnost Onsemi v roce 2022 utržila 4,8 miliardy korun s tím, že letos by se měla dostat na 7,4 miliardy. Růstu pomáhají dlouhodobé investice. Jen v loňském roce Američané v Rožnově investovali čtyři miliardy a letos to má být kolem sedmi miliard.

Rožnov soupeří s pobočkami Onsemi v USA a Jižní Koreji o investici 44 miliard korun do posílení produkce čipů na bázi karbidu křemíku (SiC), jež jsou důležité zejména pro elektromobily. Společnost žádá po státu investiční pobídku ve výši 20 procent. Premiér Petr Fiala (ODS) už firmu slovně podpořil a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) se tento čtvrtek chystá produkci Onsemi navštívit. Síkela také pro Onsemi navrhl jinou, více než půlmiliardovou pobídku.

„Onsemi v kombinaci s bateriovou gigafactory může vyřešit naši budoucnost týkající se dodávek automobilovému sektoru. Pro mě jsou tyto dvě věci naprosto zásadní. Rozvoj polovodičů je klíčová záležitost,“ uvedl Síkela.

Česká Onsemi letos získala kapitál v rámci skupiny. Mateřský podnik v dubnu poskytl příplatek mimo základní kapitál na zvýšení vlastního kapitálu o více než dvě miliardy korun. V Rožnově si také půjčili 1,1 miliardy od společnosti Fairchild Semiconductor. „Zdroje budou použity na financování investičních projektů,“ shrnul ředitel valašských aktivit Onsemi Josef Švejda.

Fairchild se stala legendární společností spojovanou se vznikem Silicon Valley, jejím majitelem je právě Onsemi. „Fairchild je základem našeho byznysu v oblasti karbidu křemíku,“ uvedl manažer výzkumu a vývoje v Onsemi Michal Lorenc.

Právě karbid křemíku sehrál roli v nárůstu loňských tržeb společně s rozšiřováním již stávající produkce. „Společnost zahájila provoz nové linky na výrobu leštěných desek ze SiC. Výroba součástek na bázi SiC má aplikační potenciál především v elektromobilech, invertorech pro fotovoltaické a větrné elektrárny nebo v 5G sítích,“ dodal Švejda.

Chystaný projekt za 44 miliard korun by měl do Česka přinést kompletní proces produkce SiC a naplnit ambice Onsemi stát se v oboru světovou jedničkou.

Znamenalo by to také další nabírání zaměstnanců. Onsemi dnes v Česku zaměstnává kolem dvou tisíc lidí. „Berou všechny, kdo mají ruce a nohy,“ popsal e15 s nadsázkou jeden z najatých studentů z brněnského VUT, který nechce být jmenován.

„Onsemi je jednou z největších firem v Rožnově, spousta občanů tam má práci a pro město je to důležitý partner,“ shrnul starosta města Jan Kučera (Nezávislí Rožnováci).

Onsemi v Rožnově vychází z tradice socialistických podniků Tesla a Terosil. Na podobných základech stojí i tamní pobočka nizozemské NXP Semiconductors, dalšího klíčového dodavatele čipů do průmyslu. NXP v Česku loni nabrala další desítky lidí, dnes jich má zhruba 330. Tržby vyrostly ze 496 na více než 680 milionů korun.

NXP v Rožnově a Brně pracuje na několika projektech. „Mimo jiné je to návrh a validace nových mikrokontrolérů (specializovaných čipů s nízkou spotřebou – pozn. red.),“ uvedl ředitel NXP Radim Višinka.