Citrix koupil za 355 milionů dolarů startup Zenprise

Aplikaci vám doručíme na jakoukoliv platformu a jakékoliv zařízení. Šéf Citrixu Mark Templeton.

Aplikaci vám doručíme na jakoukoliv platformu a jakékoliv zařízení. Šéf Citrixu Mark Templeton. Zdroj: Jan Sedlak

Virtualizační a cloudová společnost Citrix oznámila, že za 355 milionů dolarů kupuje firmu Zenprise zaměřenou na správu mobilních zařízení ve firemních sítích. Citrix díky tomu chce vytěžit maximum z takzvaného MDM trhu, který má podle posledních propočtů velikost přes 7 miliard dolarů a do budoucna ještě výrazně poroste.

Technologie Zenprise reagují na trend BYOD (bring your own device), v rámci kterého firmy povolují uživatelům nosit si do práce a používat jejich vlastní mobilní zařízení jako jsou tablety a chytré telefony. To s sebou ovšem pro správce IT přináší problémy spojené zejména s bezpečností a únikem dat. Tato zařízení je nutné spravovat tak, aby splňovala veškeré bezpečnostní požadavky firemního prostředí.

Zenprise například nemusí do firemní sítě vpustit iPhone, který v sobě má namísto oficiálního operačního systému nainstalovaný takzvaný jailbreak, zvládne oddělit soukromá data uživatelů od těch firemních (třeba e-mailů a dokumentů) tak, aby zaměstnavatel neměl přístup k datům uživatele, umožňuje lokalizovat přístroj na dálku a v případě ztráty nebo zcizení vymazat veškeré citlivé položky, a mnoho dalšího.

Je také možné stanovit centrální politiku toho, co musí jednotlivá zařízení splňovat, aby se mohla do sítě připojit. V podstatě se zde projevuje stejná praxe, jako u firemních notebooků. Zenprise umožňuje všechny dostupné platformy spravovat z jednoho místa. Stejně tak umožňuje doručovat data a mobilní aplikace.

Citrix v post-PC éře

Pro Citrix je tato akvizice přirozeným rozšířením jeho aktivit. Firma už se několik měsíců snaží přizpůsobit post-PC éře, o čemž ostatně svědčí fakt, že 5 z posledních odkupů je právě z této oblasti. Citrix koupil například firemní sociální síť Podio, „firemní Dropbox“ ShareFile a další. Společnost, která má v portfoliu také virtualizační, síťové a cloudové technologie, se profiluje zejména jako firma, jejíž technologie umožňují doručovat operační systémy a aplikace virtualizovaně na jakékoliv zařízení. Na iPadu či Androidu je tak možné spustit Windows nebo Office přímo z datového centra.

Citrix začlení technologie Zenprise do svých balíků Me@Work a CloudGateway a zástupci firmy věří, že díky tomu budou moci nabídnout nejkomplexnější MDM produkt na trhu. Konkurence je však hodně. S balíkem Horizon Suite se snaží VMware, podobné produkty nabízí v rámci Sybase i SAP a výrazně se angažují také Symantec či McAfee.

Analytická skupina Gartner hodnotí Zenprise jako jednu z nejvyspělejších na trhu. Společnost nebyla veřejně obchodovatelná a nezveřejňuje podrobnosti o svém hospodaření. Podle dostupných informací se jí ale v loňském roce podařilo vyrůst o 400 procent. Zenprise původně o prodeji neuvažoval a vedení společnosti s Citrixem vyjednávalo pouze o úzké spolupráci.

„Velikým motorem našeho spojení byla sdílená vize obou firem,“ píše v blogovém příspěvku šéf Zenprise Amit Pandley. „Citrix se po dlouhá léta soustředil na to, aby umožnil lidem pracovat odkudkoliv na jakémkoliv zařízení. Zenprise zase budoval platformu pro zabezpečení a správu mobilních aplikací a dat.“

Zenprise byl založený v roce 2003 a během několika investičních kol získal od investorů jako Greylock Partners, Bay Partners, Ignition Partners a dalších celkem 64,5 milionu dolarů. Firma má v současné době kolem 200 zaměstnanců a její produkty už jsou použity na více než milionu zařízení u zákazníků jako ING, EMC, Sony, Duke University, Major League Baseball a Boston Red Sox. Přesun pod křídla Citrixu má být dokončený začátkem příštího roku.

Příjmy Citrixu rostou. Firma v posledním čtvrtletí získala 641 milionů dolarů, což je meziroční nárůst o 13 procent. Akcie si přesto za poslední rok odepsaly téměř 15 procent a obchodují se za více než 60 dolarů za kus. Tržní kapitalizace přesahuje 11 miliard dolarů.