Co si zaměstnanci HP myslí o jejich nové šéfce Meg Whitman

Meg Whitman, CEO HP

Meg Whitman, CEO HP Zdroj: Jan Sedlak

HP už přes tři měsíce vládne nová šéfka. U podřízených a zákazníků prozatím sklízí dobrá hodnocení.

Už je to více než čtvrt roku, co do nejvyššího křesla společnosti HP usedla výkonná šéfka Meg Whitman. Okamžitě po svém nástupu do funkce začala uklízet nepořádek, který ve firmě zanechal ani ne rok úřadující Léo Apotheker. Bývalá šéfka eBaye musela v prvé řadě dát vědět zákazníkům, partnerům, analytikům a veřejnosti, kudy se do té doby nejasně čitelná firma bude ubírat a co od ní očekávat.

Zásadní oznámení proto přišlo krátce po nástupu Whitman do funkce. Koncem listopadu loňského roku na konferenci HP Discover ve Vídni , kterými se enterprise divize bude řídit. Ty jsou rozděleny do čtyř kategorií podle důležitosti: core (IT infrastruktura), expand core (navazující software), add value to the core (napojené služby) a make it work (kompletní řešení). Rozhodla také, že si HP ponechá počítačový byznys a webOS uvolní jako open source. Trh na to reaguje pozitivně. A jak se zdá, není sám. Také samotní zaměstnanci HP si novou šéfovou pochvalují.

Tento týden se v Las Vegas koná velká globální konference HP, kde je kromě zákazníků, partnerů a novinářů k vidění také spousta zástupců slavné společnosti. Večerní neformální setkání v restauracích nově vybudovaného hotelu Cosmopolitan mi daly skvělou možnost pohovořit přímo se zaměstnanci a zjistit, jak nové vedení firmu transformuje.

Samá pozitiva a dovolená v Jugoslávii

„Hm, Léo, bez komentáře. Další téma, prosím,“ reagovalo na mé dotazy hned několik zaměstnanců HP ze středního managementu. Jeho vedení podle nich a nevzpomínají na něj rádi. Podobně, jako na jeho předchůdce Marka Hurda. Whitman je ale, zdá se, jiná káva. „Meg má jasnou vizi, strategii, vůdčí a komunikační schopnosti a obrovské charisma,“ vyslechl jsem si hned několikrát. Zaměstnanci na ní oceňují nejenom jasně definované směřování firmy, ale také kulturu, kterou se do společnosti snaží postupně přinášet.

HP je do jisté míry hodně „kravaťácká“ a formální společnost, která už ztratila hodně z ducha, který stál u jejího zrodu a který tak dnes oceňují zaměstnanci na mladých firmách jako Facebook nebo Google. Whitman by ráda alespoň něco z toho přinesla zpět. Sama jde příkladem – nechala zrušit parkovací zóny vyhrazené pro nejvyšší vedení a přestěhovala se do open space kanceláře mezi ostatní zaměstnance. „Meg chce z HP udělat firmu pro zaměstnance a zlepšit vzájemnou kulturu a týmovou komunikaci,“ pochvalují si zaměstnanci.

Meg Whitman, CEO HPMeg Whitman, CEO HP | Jan Sedlak

„Prozatím vše, co udělala (Whitman), vypadá logicky a dává to smysl,“ poukazujíc další pracovníci na její strategická rozhodnutí. Neúspěšná kandidátka na guvernérku Kalifornie ale řeší také další boláky. „Dokáže usmiřovat znepřátelené divize a tlumit nadbytečnou rivalitu.“ HP trpí na přemíru ambiciózních lidí v „mid-level“ managementu, z čehož často vznikají ony konflikty. „Čím vyšší postavení lidí ve firmě je, tím víc jsou v pohodě a nemusí si nic dokazovat,“ dozvěděl jsem se.

Podle toho, co jsem měl v Las Vegas možnost slyšet, vnímají zaměstnanci Whitman optimisticky. Zda se její působení ukáže v dobrém světle také z dlouhodobého hlediska, ukáže až čas. Stále před ní stojí mnoho velkých výzev a překážek. Především se musí seznámit s obrovským globálním trhem, na kterém HP operuje. „Od svého nástupu do funkce létám po světě po setkáních a zjišťuji, jak komplexní byznys HP dělá,“ potvrdila ostatně tuto skutečnost sama Whitman při svém proslovu ve Vídni.