ČT zvažuje posty v Jeruzalémě a Paříži

Česká televize

Česká televize Zdroj: E15 Anna Vackova

Veřejnoprávní média chystají v příštím roce další změny ve svém zastoupení ve světě. Česká televize zvažuje vytvoření dvou nových postů zahraničních zpravodajů, a to v Jeruzalémě a Paříži. Naopak Česká tisková kancelář (ČTK) dvě taková místa zruší, a to v New Yorku a Moskvě. ČT má teď sedm stálých zahraničních zpravodajů.

„Pro příští rok uvažujeme o zvýšení zpravodajských postů o dva – pro Blízký východ se sídlem v Jeruzalémě a pro západní Evropu se sídlem v Paříži,“ řekla deníku E15 mluvčí ČT Michaela Fričová.

Záležet bude na výsledné podobě rozpočtu pro příští rok, který bude Rada ČT schvalovat v prosinci. Roční náklady spojené s vybavením a provozem zpravodajských středisek totiž nejsou malé, v posledních třech letech se pohybovaly od 35 do 40 milionů korun ročně.

Ředitel ČTK: cizí agentury a internet nám stačí

ČTK bude mít od příštího roku zpravodaje v Bruselu, Berlíně a Bratislavě. Opustí New York a Moskvu, v posledních zhruba dvou letech také zrušila posty stálých zpravodajů v Londýně, Paříži, Varšavě a Vídni a stejně jako ČT i místo druhého zpravodaje v Bruselu.

„Pokud jde o zajištění zpravodajství, ČTK nadále kupuje servis zahraničních agentur. Všichni víme, kolik je dnes na internetu kvalitních a důvěryhodných zdrojů, které při vytváření dosavadní podoby zahraniční sítě ČTK k dispozici nebyly,“ řekl deníku E15 generální ředitel agentury Jiří Majstr.

„Četka“ tak ušetří zhruba dva až tři miliony korun, které ročně provoz jednoho stálého zpravodaje stojí. Agentura má sice veřejnoprávní status, na rozdíl od televize a Českého rozhlasu žijících z koncesionářských poplatků ale funguje jako klasická obchodní společnost.

„Agentura se živí ze zákona převážně prodejem zpravodajství, takže musí nabízet takový servis za takové ceny, které trh přijme,“ podotkl Majstr. Zřídit pobočku v běžné demokratické zemi je navíc podle něj záležitost několika týdnů, vyslat do většiny zemí zvláštního zpravodaje pak záležitostí pouhých hodin či dnů.

Pro Český rozhlas nyní pracuje ve světě deset stálých zahraničních redaktorů. Pokud jde o změnu v počtu zahraničních zpravodajů, vše se bude podle mluvčího rozhlasu Jakuba Čížka odvíjet od potřeb letos vzniklého Centra zpravodajství, které soustředí požadavky od jednotlivých stanic, zejména Radiožurnálu.