ČTÚ chce aukci co nejrychleji, operátoři varují před nezdarem

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák

Předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák

Druhý pokus o aukci kmitočtů by měl podle Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) proběhnout co nejrychleji. Podmínky aukce jsou nastaveny tak, aby nedocházelo ke zbytečným průtahům a zároveň bylo zajištěno místo pro čtvrtého operátora. Tato slova zazněla na Euro konferenci věnované telekomunikacím.

„Cílem aukce je zvýšení konkurence na trhu mobilních služeb a snížení jejich cen. Zároveň by výsledkem mělo být zkvalitnění služeb pro zákazníky prostřednictvím rychlých sítí 4G. To si vyžaduje investice, které jsou závislé na čase, a proto je potřeba, aby aukce proběhla co nejrychleji,“ uvedl předseda ČTÚ Pavel Dvořák na Euro konferenci věnované telekomunikacím.

Zároveň uvedl, že předchozí tendr byl zrušen po 240 aukčních kolech, když rostoucí celková cena přesáhla 20 miliard korun a došlo k patové situaci, v níž se opakovala stále stejná konfigurace nabídek. Cena za frekvence by se po přepočtu na obyvatele stala nejdražší v Evropě.

Podmínky se změní

Opakování stejného kolotoče se ČTÚ snaží zabránit změnami podmínek. Zvýšení vyvolávací ceny na 8,75 miliardy a dvojnásobné zvýšení maximálního příhozu a zdvojnásobení záruk má z aukce eliminovat firmy, které by chtěly vydražené frekvence dále přeprodávat. Zároveň byly zpřísněny podmínky k možnosti stažení nejvyšší nabídky, kterou se mohli dražitelé vzájemně blokovat. Nově vyhlášenou aukci kmitočů je možné připomínkovat do 8. května.

„Jsme přesvědčeni, že se předchozí aukce nezdařila kvůli špatně nastaveným podmínkám. Průběh aukce by měl být analyzován nezávislou třetí stranou. Pak bude možné nová pravidla nastavit tak, aby nová aukce neskončila stejně, jako ta první zrušením, nebo ještě hůře výsledkem sice úspěšným, který ale bude vyvolávat pochybnosti,“ prohlásil Andrew Hudson který, má ve Vodafone Group na starosti politiku komunikačních spekter.

T-Mobile chystá v Česku další investice

Podobné obavy sdílel i Karl-Heinz Laudan, viceprezident společnosti Deutsche Telekom, kterému v Česku patří T-Mobile. „Na všech trzích výrazně investujeme a i v Česku bychom v tom rádi pokračovaly. K tomu ale musejí být podmínky nastaveny férově. Pokud to tak nebude, investice do rozvoje budou na místním trhu nižší a Česko bude v rozvoji sítí zůstávat pozadu,“ tvrdil Laudan.

Operátorům se v nových nabídkách nezdá například podmínka pro účast v aukci rychlých datových pásem, které vyžadují pokrytí 95 procent obyvatelstva do sedmi let. „Nevidím na té podmínce nic špatného, vzpomeňte si na rozdání licencí pro sítě 3G. Jak za ty roky fungují v Česku? Prakticky nikde. Problémem předchozí aukce spíše byl nedostatek anonymity jejích účastníků, kteří tak mohli neustále měnit svou strategii, aukci protahovat a prodražovat“ řekl ředitel pro projekt čtvrtého operátora v PPF Robert Ševela.