ČTÚ připravuje půdu pro nového operátora, stávající konkurence to kritizuje

Už brzy na český trh vstoupí nejen rychlý internet v mobilu, ale možná i čtvrtý operátor.

Už brzy na český trh vstoupí nejen rychlý internet v mobilu, ale možná i čtvrtý operátor.

Pravidla aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE by měla být zřejmá v polovině srpna. Oznámil to Český telekomunikační úřad s tím, že dopředu vyhradil atraktivní kmitočty pro vstup nového operátora na trh. Stávající operátoři to kritizují.

Regulátor v současnosti čeká na vyjádření Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, které do konečných podmínek zapracuje. Podmínky projednával také s Evropskou komisí, aby se ujistil, že v případě vyčlenění části frekvencí pro nového operátora nepůjde o nepovolenou veřejnou podporu.

„Pro nás je podstatné, aby ty podmínky byly udržitelné a proces byl transparentní,“ uvedl Novák s tím, že podmínky budou v souladu s evropským právem i telekomunikačním zákonem.

Novák naznačil, že mezi novými zájemci o vstup na mobilní trh jako čtvrtý operátor by v aukci nemusela být jen PPF. „Minulý týden jsem měl například jednání se zástupci Citi Group, kteří pro svého klienta sondovali podmínky vstupu na český trh,“ dodal Novák.

Nový hráč by mohl dostat část spektra v pásmu 800 MHz, konkurence připravuje žaloby

ČTÚ oznámil vypořádání připomínek k navrhovaným podmínkám aukce kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz na konci června. Finální podmínky se již podle Nováka nebudou příliš lišit. Zůstane v nich vyčlenění části spektra v pásmech 800 i 1800 MHz i povinnost národního roamingu v sítích GSM a 3G. „Ještě ladíme například otázku převoditelnosti kmitočtů, abychom zabránili spekulativním nákupům,“ podotkl. Souhrnná vyvolávací cena má být 8,75 miliardy Kč.

Stávajícím mobilním operátorům se vypořádání připomínek nelíbí a již oznámili, že se obrátí na české i mezinárodní soudy. Nejvíce jim vadí vyčlenění části spektra v pásmu 800 MHz pro nového hráče.

Aukce by se mohla rozjet naostro v září

Zájemci o účast v aukci by mohli podávat přihlášky zhruba v polovině září, samotné přihazování na jednotlivé kmitočtové bloky pak podle Nováka začne podle odhadu úřadu zhruba na konci října. Část výnosu z aukce chce úřad použít na podporu rozvoje vysokorychlostního internetu. Kvůli tomu začal chystat mapu nepokrytých míst, nebo míst, kde působí pouze jeden operátor.

Předchozí aukci ČTÚ zrušil kvůli nevhodně nastaveným podmínkám, kdy se aukce protahovala a celková cena se vyšplhala na více než 20 miliard Kč z vyvolávacích 7,4 miliardy. To již byla údajně ekonomicky nereálná úroveň.