Dvojitý boost akcií Amazonu. Vyhrál soud o Prsteny moci a zfilmuje svět Warhammeru 40k

Herec Henry Cavill

Herec Henry Cavill Zdroj: profimedia.cz

Akcie společnosti Amazon jsou v letošním roce v solidní formě a investorům vracejí ušlé zisky z postcovidového a inflačního roku 2022. Jen od počátku letoška si připsaly solidních 80 procent a aktuálně se obchodují za zhruba 155 dolarů. Zatímco však po většinu roku hnaly titul vzhůru nebývale solidní výsledky cloudové divize Amazon Web Services, za poslední takřka pětidolarový akciový skok toto pondělí firma vděčí dvěma dobrým zprávám, o něž se zasloužila filmová divize.

Audiovizuálním producentům Amazonu Prime se jednak ve spolupráci s nadací Tolkien Estate podařilo vyhrát soudní při týkající se tvůrčích aktivit kolem značky Pán prstenů a od ní odvozeného seriálu Prsteny Moci, který Amazon vyrábí. V noci na úterý ale navíc potvrdili, že ve spolupráci se společností Games Workshop a oblíbeným hercem Henrym Cavillem (Zaklínač ve stejnojmenném seriálu od Netflixu nebo Superman v komixovém vesmíru DC) převede na filmové plátno a televizní seriálové obrazovky další oblíbenou značku – Warhammer 40k.

Spor o Tolkiena

Amazon se spolu s nadací spravující autorská práva po J. R. R. Tolkienovi k dílům Pán prstenů nebo Hobit soudil s příznivcem ságy, který v roce 2022 vydal první díl vlastního „pokračování“ příběhů ze Středozemě s názvem The Fellowship of the King (inspiroval se prvním dílem Společenstva prstenu The Fellowship of the Ring).

Fanoušek Demetrious Polychron už v době, kdy Amazon připravoval svůj miliardový seriál Prsteny Moci, který je volně inspirován Tolkienovými dodatky a poznámkami k Pánovi prstenů, tvrdil, že jeho příběh vykradl. A vyhrožoval soudem. Polychron pokračoval v psaní své sedmidílné série a ve chvíli, kdy byly Prsteny Moci uvedeny, zažaloval jak Amazon, tak Tolkien Estate pro porušení autorských práv.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat