Dvořák přiklepl první sporný tendr televize

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

Z České televize začal externím firmám pršet zlatý déšť financí z veřejných zakázek, které management stanice vypsal i v oblastech, na něž má vlastní zaměstnance. První odklepnutou zakázkou se stal tendr na dodání denního monitoringu a mediálních analýz (ČT má komunikační oddělení) v předběžném objemu 1,4 milionu korun bez DPH. Vítězem tendru se na konci března staly firmy Newton Media (denní monitoring médií) a Hi-Lights (čtvrtletní mediální analýzy).

Další podobné duplicitní tendry se týkají PR a mediálního servisu, přípravy eventu na filmovém festivalu v Karlových Varech, akvizičních smluv pro ČT4 a ČT24 nebo právních služeb. Souhrnná předběžná hodnota přesahuje 44 milionů korun. „U všech zmiňovaných služeb jde o zajištění možnosti, nikoli o nutnosti používat vysoutěžené uchazeče. V případě potřeby ČT ke zkvalitnění jejích služeb bude mít možnost využít další kapacity, které nepokryje z vlastních zdrojů,“ vysvětluje mluvčí ČT Michaela Fričová.

Česká televize upomíná 316 milionů Česká televize zaslala loni 283 tisíc upomínek kvůli neuhrazeným koncesionářským poplatkům. Celkově se dluhy vyšplhaly na 316 milionů korun, z toho bylo uhrazeno 134 milionů. Loni přibylo přes 20 tisíc nově zažalovaných případů. Od roku 2007 bylo vyhledáno přes 56 tisíc nových poplatníků. Letos by měla ČT inkasovat od koncesionářů 5,75 miliardy korun.


Hned u prvního zmíněného tendru se vedení ČT nevyhne spekulacím. Hi-Lights je v oboru relativně nová firma, která vznikla na konci listopadu 2011. Podle informací E15 ji vlastní Adam Dvořák, který dříve pracoval pro analytické centrum Věcí veřejných. „Potvrzuji, že jsem krátce po dokončení studia politologie v roce 2010 nastoupil na několikaměsíční brigádu u strany Věci veřejné. Měl jsem na starosti výhradně monitoring médií. Nejsem a nikdy jsem nebyl členem Věcí veřejných, ani žádné jiné strany,“ uvedl Adam Dvořák, podle kterého o vítězství v tendru ČT rozhodla nabízená nízká cena.

Role ředitele ČT Petra Dvořáka v duplicitních tendrech není jednoznačná. Oznámení o přidělení zakázky na denní monitoring a mediální analýzy sice nese Dvořákův podpis, ovšem podle zjištění deníku E15 Dvořák rovněž inicioval externí audit televize, který má tyto duplicity identifikovat. Se závěry auditu se nyní seznamují členové Rady ČT. „Pokud se něco takového děje, tak je to doznívání minulé praxe. Doufám, že tento audit zamezí tomu, aby se taková duplicita v televizi vyskytovala,“ uvedl předseda rady Milan Uhde, který podle vlastních slov o problému ví.