EU skoncovala s kosmetikou testovanou na zvířatech

Testy kosmetiky na zvířatech

Testy kosmetiky na zvířatech Zdroj: E15

Evropská unie vykročila do éry úplného zákazu zkoušek kosmetických přípravků na zvířatech. Stalo se tak dnes, kdy uplynula poslední lhůta pro postupné ukončování těchto testů. Takto ověřované výrobky se už nesmí v EU prodávat. Vyplývá to z tiskové zprávy Evropské komise s embargem do včerejší půlnoci, kterou se deníku E15 podařilo získat.

„Dnes vstupuje v platnost úplný zákaz uvádění na trh. Komise je odhodlána pokračovat v jednání se třetími zeměmi, aby uplatnily náš evropský přístup,“ uvádí v textu eurokomisař pro zdraví a spotřebitelskou politiku Tonio Borg.
Zkouškám na zvířatech za různými účely včetně medicíny a kosmetiky padne odhadem ročně za oběť 50 až 100 milionů obratlovců.

Na pranýři jsou především USA. Evropa je nejpokrokovější: národní zákaz testů kvůli kosmetice platí už delší dobu v Belgii, Nizozemsku či Británii. Cesta k plošnému průlomu začala před jedenácti lety, trojfázový náběh útlumového programu byl stanoven na roky 2004, 2009 a 2013. Proti byla Francie, domov největší kosmetické firmy světa L’Oreal, a Evropská federace pro kosmetické přísady, která zastupuje 70 společností ve Švýcarsku, Belgii, Francii, Německu a Itálii. Komise si přesto prosadila svou.

„Dospěli jsme k závěru, že pro zavedení zákazu existují naléhavé důvody. Jelikož ale úplné nahrazení zkoušek na zvířatech není možné, budeme podporovat hledání alternativních metod,“ píše unijní exekutiva. V praxi to znamená, že hledání méně drastických postupů bude Brusel pomáhat finančně. Přesná částka známá není, pro léta 2007 až 2011 činil rozpočet na tento výzkum 238 milionů eur.

Zkoušky na zvířatech v souvislosti s vývojem a prodejem kosmetiky stopla Evropská komise poprvé před devíti lety, tehdy šlo o testy v případě kosmetických přípravků. O pět let později přišel zákaz zkoušek u kosmetických přísad. S ohledem na složité účinky na lidské zdraví, jako otravy po opakované dávce včetně dráždění kůže a možnosti vzniku rakoviny, byla lhůta pro zavedení zákazu takto testovaných produktů na trh prodloužena do 11. března.

„Jelikož Evropa zaujímá v odvětví kosmetických přípravků vedoucí a globální úlohu, musí navazovat kontakt s obchodními partnery, a s cílem propagovat evropský model a zasazovat se, aby byly alternativní metody přijímány na evropské úrovni. Komise učiní tento cíl nedílnou součástí obchodní agendy EU,“ shrnuje zpráva.

Mezi kosmetické výrobky, na něž se omezení vztahuje, patří přípravky každodenní hygieny jako mýdla, šampony, deodoranty či zubní pasty, nebo luxusní parfémy a krémy. Roční obrat celého evropského kosmetického průmyslu přesahuje 70 miliard eur, ve vztahu ke globálnímu výkonu v branži je to skoro polovina. Ještě před rokem 2004 přiznali výrobci, kteří předkládají podobné statistiky jen neradi, 8988 testů na zvířatech pro kosmetické účely. Po tomto prahovém datu klesl počet zkoušek na 1510 v roce 2008 a na 344 v roce 2009. Nejčastěji používanými druhy jsou krysy, myši, morčata a králíci.

Pokusy na zvířatech

Nanosenzory jako konkurence pro myši

Genetické manipulace: Svítící pes je teprve začátek