Exšéf jednoho z nejúspěšnějších herních studií Blizzard zakládá novou společnost

Naváže Dreamhaven na minulé úspěchy?

Naváže Dreamhaven na minulé úspěchy? Zdroj: Dreamhaven

Blizzard dal světu několik herních hitů
StarCraft 2
StarCraft 2
StarCraft 2
Diablo IV
21
Fotogalerie

Mike Morhaime, bývalý ředitel legendární herní firmy Blizzard a zároveň jeden z jejích zakladatelů, se teď po dvou letech od svého odchodu pouští do dalšího projektu. Založil firmu Dreamhaven, která má být kombinací vývojářského studia a vydavatele. 

Dreamhaven představila svá první herní studia Moonshot Games a Secret Door. Povedou je zkušení vývojáři z Blizzardu, v případě prvního studia například vedoucí hry Hearthstone Jason Chayes či tvůrce hry StarCraft 2 Dustin Browder.

„Představujeme si studio, které oslavuje zvídavost a odvahu,“ uvedl Chayes. Secret Door pak využije zkušeností například Alana Dabiriho, technického ředitele hitů Warcraft 3 a StarCraft 2 či Erica Doddse, designéra World of Warcraft. Studia zatím konkrétní projekty neoznámila. 

„Michael Morhaime má velmi slušnou šanci uspět v herním byznysu i se svou další společností. Je ale třeba si uvědomit, že vybudovat úspěšnou herní firmu a vydat první tituly trvá roky,“ řekl pro deník E15 Jiří Bigas z portálu Vortex. „Dreamhaven má zatím jen pár zaměstnanců a není reálné, že by jeho studia představila budoucí tituly v dohledné době,“ doplnil.

Mike Morhaime založil Blizzard v roce 1991 spolu se dvěma spolužáky z vysoké školy. Studio dalo světu hity jako Warcraft, StarCraft či Diablo. Následně firmu vlastnila francouzská skupina Vivendi, v současnosti patří do holdingu Activision Blizzard.

V roce 2005 Morhaime uspořádal v Kalifornii první ročník festivalu vývojářů a fanoušků, BlizzCon. Z funkce ředitele Blizzardu Morhaime odešel v roce 2018, do loňska ale ještě působil v roli konzultanta. „Chceme ve světe udělat pozitivní důlek,“ uvedl.

Bethesda mění majitele

Není to jediná změna na herní scéně. Microsoft za 7,5 miliard dolarů kupuje společnost ZeniMax Media, která vlastní také vývojářská studia Bethesda Softworks (herní série The Elder Scrolls či Fallout) a id Software (série Wolfenstein, Doom či Quake). 

Microsoft tak zvýší počet herních studií na 23. Jedná se o jeho nejdražší videoherní akvizici. Dokončena má být do jara příštího roku. S informací přišla agentura Bloomberg.

„Celá jejich skvělá práce bude samozřejmě pokračovat a růst. Těšíme se, že je vybavíme zdroji a podporou, aby své kreativní vize škálovali k ještě více hráčům novými způsoby,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti.