Facebook loví talenty v Česku. Mají vyvíjet metaverzum a lobbovat za jeho zájmy

Provozovatel Facebooku firma Meta Platforms zakazuje internet nejrychlejšímu superpočítači světa

Provozovatel Facebooku firma Meta Platforms zakazuje internet nejrychlejšímu superpočítači světa Zdroj: iStock

Facebook
Facebook
Společnost Meta (Facebook) ztratila hodnotu o 200 miliard dolarů.
Společnost Meta (Facebook) ztratila hodnotu o 200 miliard dolarů.
Společnost Meta (Facebook) ztratila hodnotu o 200 miliard dolarů.
9
Fotogalerie

Americká společnost Meta Platforms provozující Facebook, Instagram nebo WhatsApp je „na lovu“ talentů v Česku. Jedné z nejhodnotnějších a nejvlivnějších firem světa mají zdejší odborníci pomoci s rozvojem metaverza nebo mobilních aplikací. Facebook zároveň hledá manažera pro veřejnou správu, který by se měl věnovat lobbingu či sledování regulací.

Meta se stala aktivním tuzemským zaměstnavatelem v roce 2019, když koupila firmu Beat Games stojící za hrou Beat Saber. Ta je pravděpodobně nejúspěšnějším titulem pro virtuální realitu (VR) v historii. Poslední známé údaje mluví o více než čtyřech milionech prodaných kopií a čtyřiceti milionech zakoupených rozšiřujících písniček.

Beat Games, jejíž tržby v roce 2020 dosáhly 1,4 miliardy korun, před pár dny v Praze otevřela nové pozice týkající se programování nebo 3D grafiky. „Pro rok 2022 a dále máme s Beat Saberem velké plány,“ sdělil pouze spoluzakladatel firmy Jaroslav Beck.

Beat Saber je pro Metu jedním z hlavních aktiv, jak dostat lidi do metaverza, kam investuje miliardy dolarů. Hra, kde se do rytmu písniček máchá dvěma světelnými meči, je označována za „system seller“ schopný prodat brýle pro VR. Prostřednictvím balíčků svých písniček s Beat Games spolupracují interpreti jako Lady Gaga, Billie Eilish, Linkin Park nebo Imagine Dragons. Beat Saber je dlouhodobě nejprodávanější VR hrou pro PlayStation VR.

Video placeholde
Profil Marka Zuckerberga • E15

Meta sama prodává VR brýle Oculus. Sekce Meta Reality Labs, kam vedle brýlí spadají i hry a další aktivity, je zatím dotovaná. Ve čtvrtém kvartálu dosáhla tržeb 877 milionů dolarů se ztrátou 3,3 miliardy dolarů. Ztráta za celý rok činila 10,2 miliardy dolarů.

Meta se v Česku rovněž zajímá o veřejný sektor. Důvodem je mimo jiné sílící regulace, členství Česka v Evropské unii nebo nadcházející evropské předsednictví. Firma proto hledá manažera pro český státní sektor, který se má setkávat s politiky a s vládními činiteli, sledovat legislativu a obecně „čelit výzvám“ v oblasti ochrany soukromí, dopadu internetu na hospodářský růst a tak dále.

Štěpán Soukeník, který už pro Metu na obdobné pozici pracuje, aktivity nekomentuje. „Požadované informace vám bohužel nejsem schopen poskytnout,“ dodal zdejší mluvčí Mety Jiří Uhlíř.

Meta vedle toho podle informací deníku E15 oslovila pár českých vývojářů mimo jiné s nabídkou pozice jednoho z vedoucích vývojářů pro Android. „Hledají zejména lidi do kanceláří v Londýně. Platí veškeré náklady spojené s relokací. Kromě letenky jde o pár měsíců bydlení nebo nástupní bonus v řádu desítek tisíc dolarů,“ popsal deníku E15 jeden z Facebookem oslovených programátorů.

Meta podobné investice dělá dlouhodobě. „Během několika kol pohovorů jsem letěl do centrály v Palo Altu poblíž San Franciska. Hradili mi veškeré náklady spojené s cestou,“ uvedl Stanislav Basovník, jenž pracuje jako softwarový inženýr ve Facebooku.

Basovník do firmy nastoupil už v roce 2011 jako historicky druhý Čech. Krátce před ním to jako první zvládl PHP programátor Jakub Vrána. Meta dnes v různých lokalitách zaměstnává řadu Čechů, zejména v technických profesích.

Průměrný plat softwarového inženýra v Meta Platforms je podle serveru Glassdoor a oslovených zaměstnanců zhruba 190 tisíc dolarů ročně, tedy něco přes čtyři miliony korun.