Google předvídá úmrtí pacientů. Technologické firmy hrají stále silnější roli ve zdravotnictví

Google

Google Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Inteligentní robot společnosti Google dokáže předpovědět, který pacient zemře v nemocnici. Čtyřiadvacetihodinová předpověd dosahuje 90procentní přesnosti. Výsledky zveřejnil časopis Nature. Umělá inteligence (AI) se učila ze zdravotních záznamů 114 tisíc pacientů, kteří byli přijati s různými diagnózami ve dvou amerických nemocnicích. Z nich v nemocnici zemřelo 2,3 procenta pacientů.

Zařízení, ve kterých studie probíhala, si už dříve dělaly odhady úmrtí svých pacientů, ale s významně menší spolehlivostí. Ta dosahovala nanejvýš 86 procent. Původní pomůcka hlásila větší množství rizik falešně. Nemocnice by tak mohly s novým AI lépe odhadnout rizika, stanovit přesněji priority v péči a předvídat urgentní situace.

Technologičtí obři stále častěji promlouvají do pokroku ve zdravotnictví a medicíně. Podle studie Ernst & Young získaly firmy Alphabet, Microsoft a Apple dohromady už přes tři stovky patentů spojených se zdravotní péčí, z toho jen Alphabetu patří 186 patentů.

Alphabet investoval už do šesti desítek firem spojených se zdravotnictvím a podle analytiků tak je největším investorem do tohoto sektoru v celém Silicon Valley. Spolupracuje mimo jiné s výrobcem chytrých náramků Fitbit. Pacienti by díky tomu měli svoje data z náramků vetknout do zdravotnické dokumentace. Na analyzování zdravotnických záznamů se zaměřuje DeepMind Health, platforma Googlu pro umělou inteligenci a hluboké učení.

AI má ve zdravotnictví široké využití. Například IBM Watson dokáže stanovit z pacientských dat optimální léčbu rakoviny, projekt společnosti Nvidia významně vylepšuje zobrazení rentgenů a dalších přístrojů, společnost Cerner dokáže odhalit v nemocnici pacienty, kterým hrozí sepse.

Konkurence nezahálí: Alexa radí s kojením, Microsoft pomáhá s očima

• Systém MINE společnosti Microsoft umí díky umělé inteligenci pomáhat léčit oční choroby. Firma v roce 2017 založila platformu Healthcare Next a spolupracuje s řadou výzkumníků, kterým poskytuje podporu na své cloudové platformě Azure.
• Společnost Apple má také široké aktivity ve zdravotnictví, ke své fitness aplikaci prodává oficiálně uznané EKG do kapsy.
• Amazon mimo jiné staví tým pro zdravotnictví na divizi, která rozvíjí chytrého chatbota Alexa, která už umí radit matkám s kojením.

Jak žít 120 letJak žít 120 let|E15 Premium