Hackeři mají nové terče – zabezpečení aut nebo rozvodné sítě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: autorevue.cz

Počítačová kriminalita je na vzestupu. Nástroje a taktiky, které dříve využívali hackeři k nabourávání se do počítačových sítí, nyní používají zločinné skupiny k bankovním podvodům a krádežím identit. Počítačoví zločinci se také v blízké budoucnosti zaměří na napadávání systémů aut, zabezpečení domácností nebo útoky na rozvodné sítě. Sabotéři budou moci ohrozit chod zdravotnických zařízení nebo narušit ostrahu věznic. Vyplývá to ze studie The Future Laboratory pro antivirovou firmu AVG.

Zatímco počítačová kriminalita a zákeřnost programů je čím dál důmyslnější a hůře odhalitelná, uživatelé jsou stále méně opatrní při zabezpečování svých on-line přístrojů. Například svou antivirovou ochranu neaktualizuje třetina Evropanů. V Česku si v posledním půlroce pořídilo aktualizaci antiviru jen 26 procent a ve Velké Británii 38 procent uživatelů.

Počítačoví zločinci se stále více zaměřují na lidský faktor. Snaží se přimět uživatele ke stahování a instalování škodlivého softwaru, vydávají se za poskytovatele antivirových programů nebo za jiný důvěryhodný zdroj.

Většina uživatelů si například neuvědomuje, že podobně jako PC je přes internet napadnutelný i chytrý mobilní telefon. Povědomí o virech pro mobily má jen desetina Čechů, 13 procent Rusů, 14 procent Britů a jen čtyři procenta Francouzů.

„Potenciální dopad kyberzločinců nesmí být podceňován. Po finanční krizi v roce 2008 začala organizace OECD přezkoumávat dnešní potenciální globální šoky. Vedle hrozeb finanční krize, pandemie a sociálních nepokojů musíme také brát v potaz kyberrizika. Například britská vláda v letošním roce vyčlenila 63 milionů liber na boj proti počítačové kriminalitě,“ uvedl šéf AVG J.R. Smith.