HP: Dell to teď kvůli dluhům bude mít těžké a my toho využijeme

Michael Dell, CEO Dell

Michael Dell, CEO Dell

Zatímco Dell považuje své stažení z burzy za nejlepší možný krok, který umožní rychlou transformaci společnosti z výrobce počítačů na dodavatele technologií a služeb pro datová centra, někteří analytici a konkurence jsou opačného názoru. Krátce po včerejším oznámení odkupu Dellu soukromými investory za 24,4 miliardy dolarů se ozvalo například konkurenční HP, které tvrdí, že možnosti firmy nyní budou hodně omezené.

„Dell má před sebou velice těžkou cestu,“ píše HP v oficiálním vyjádření. „Společnost přechází do dlouhého období nejistoty přerodu, což nebude dobré pro zákazníky.“ V HP jsou toho názoru, že se Dell výrazně zatížil půjčkami (ty získal od 4 investičních bank a 2 miliardy dolarů také od Microsoftu), což výrazně sníží jeho možnosti investovat do nových produktů a služeb. „Investice budou extrémně limitovány,“ tvrdí HP.

„Tyto odkupy mají tendenci zanechávat současné zákazníky a inovace na chodníku,“ pokračuje HP. „Věříme, že zákazníci Dellu budou nyní aktivně hledat alternativy a HP chce z této příležitosti vytěžit maximum,“ zakončuje v prohlášení konkurenční společnost Dellu, která se sama nenachází v nejlepší pozici. HP jen za poslední rok klesla hodnota akcií o více než 42 procent a podobné je to s příjmy mnoha divizí.

Dell do svého přerodu v předchozích letech výrazně investoval, zejména pak v oblasti akvizic. Firma jenom v roce 2012 utratila několik miliard dolarů za desítku firem, například za Wyse Technology, Quest Software, SonicWall, AppAssure, Gale Technologies a další, a společně s Ciscem a Oraclem vykázala nejvíce odkupů za rok. Dell si už dříve pořídil storage společnosti EqualLogic a Compellent. Díky všem těmto akvizicím tak texaská firma může stavět takzvaný complete stack a kompletní portfolio pro datová centra.

Svoboda pro změnu

Dell na druhou stranu nikdy neinvestoval do výzkumu a vývoje takové částky, jako jeho konkurenti v podobě HP, IBM, Cisca a dalších. Firma se proslavila zejména tím, že dokázala maximálně zefektivnit dodavatelský řetězec a zbytečně nevyráběla produkty do zásoby. Toto „šoupání“ krabic, společně s technickou podporou a dalšími aspekty, z Dellu na dlouhá léta udělalo celosvětovou jedničku v prodeji počítačů. Teď je s necelými 11 procenty třetí za HP a Lenovem.

Firma Michaela Della nicméně odchodem z burzy získá mnohem větší volnost a nebude tolik kontrolována veřejnými investory, kteří ho neustále tlačili – podporováni zejména mainstreamovými médii – k tomu, aby doháněl Apple a vyráběl tablety. Dell ale dávno přehodil výhybku a směřuje jinam a teď na tyto kroky bude mít klid. Investoři kolem Silver Lake Partners si toho jsou vědomi a nejspíše Dellovo snažení budou maximálně podporovat. Stejně to vnímají i mnozí zaměstnanci.

I když někteří analytici upozorňují na podobné věci, jako HP (zejména na změnu vydávaní nových produktů), nově nabytou volnost uznávají. „Veřejné trhy nemusí vždy reflektovat dlouhodobé strategie a (v případě Dellu) dostatečně oceňovat nové a na datová centra orientované produkty a služby,“ píše například analytik Brian Marshall ze společnosti ISI.

Prodeje počítačů Dellu každý kvartál stabilně klesají o vysoké jednotky procent, serverová divize ale naopak roste a ukazuje, že nastavený směr může v budoucnu celou loď skutečně otočit. Jen v posledním čtvrtletí vzrostly příjmy Dellu z této oblasti o 11 procent.

S počítači Dell počítá i nadále, mají ale zejména tvořit . Firma chce svým zákazníkům nabízet takzvané end-to-end řešení. Ti si tak mohou k vybavení datového centra koupit také koncové stroje, které nejenom, že zaplatí v rámci jedné faktury, ale zapadnou také do strategie bezpečnosti, centrální správy a podobně.