HP: Náš zdravotní stav se zlepšuje a o počítačích toho víme nejvíce

Meg Whitman, CEO HP

Meg Whitman, CEO HP Zdroj: Jan Sedlak

Diagnóza byla stanovena a léčba naordinována. Výkonná šéfka společnosti HP Meg Whitman má v současné době plné ruce práce s ozdravováním jí svěřené firmy a neustále se snaží veřejnost a akcionáře přesvědčovat o tom, že je vše na správné cestě. „Zdravotní stav pacienta se zlepšuje,“ sdělila novinářům a analytikům na posledním konferenčním hovoru k aktuálním finančním výsledkům.

Whitman už dříve uvedla – a nyní to zopakovala – že tento ozdravný proces není záležitostí několika čtvrtletí, ale spíše několika let. HP tak mezitím opět vykázalo meziroční propad příjmů o 6 procent s tím, že ztráty se dotkly prakticky všech divizí. Personal Systems spadly o 8 procent, tiskárny o 5, Enterprise Group o 4, služby o 7 a software o 2 procenta. O procento rostly pouze finanční služby.

„Jednoznačně je před námi stále dlouhá cesta. Nelíbí se mi, že klesají příjmy ze všech našich oblastí byznysu. Obnova růstu je naše priorita a děláme na tom,“ tvrdí Whitman. Důležité podle ní je, aby v obrat věřili samotní zákazníci. „A zákazníci skutečně začínají v obrat HP věřit,“ dodává.

Dřívější šéfka eBaye se obraz HP jako stabilní a zdravé společnosti snaží udržovat prakticky ve všech svých veřejných projevech. Na vystoupení na konferenci Discover ve Frankfurtu koncem loňského roku například uklidňovala, že firma stále počítá s technologií Autonomy.

O počítačích víme nejvíc, je to naše DNA

Whitman zároveň odmítá, že by společnost nadále uvažovala o vyčlenění divize počítačů do samostatné firmy. O této možnosti se začalo mluvit v době, kdy HP zveřejnilo dokumenty pro americkou komisi pro cenné papíry, ve kterých stálo, že firma vyhodnocuje části byznysu, jenž „už nemohou pomoci k dosažení cílů“.

„Nemáme žádné plány na rozdělení společnosti,“ sdělila Whitman jasně. Naopak, HP v této oblasti vidí další příležitost. Výkonná šéfová v rozhovoru pro stanici CNBC řekla, že oblast koncových elektronických zařízení roste, jen se mění jejich forma. Jinými slovy prodeje klasických počítačů sice klesají, celkový trh, do kterého jsou zahrnuty tablety a další chytré krabičky, ale roste. Trh se navíc přesouvá od jednoho operačního systému k více systémům.

„Musíme přemístit prostředky z našeho PC byznysu do mobilního byznysu a z jednoho operačního systému na více operačních systémů,“ nastínila Whitman další počítačovou strategii firmy. Toto smýšlení už se ostatně začalo projevovat – HP vypouští na trh vlastní Chromebook se systémem Chrome OS od Googlu a zároveň bude k dispozici sedmipalcový tablet s Androidem. Sázka na více platforem je očividná a do budoucna lze očekávat i další nové produkty.

Meg Whitmanová, Hewlett-PackardMeg Whitmanová, Hewlett-Packard | profimedia.cz

„Nikdo neví o computingu víc, než HP. Je to DNA této společnosti,“ věří Meg Whitman. Nepřímo přiznala také to, že HP část trendů uteklo. „Na technologiích je dobré to, že když zmeškáte jeden trend, je hned za rohem další.“

Problém jménem Lenovo

Počítače a tiskárny stále tvoří zhruba polovinu příjmu celé společnosti a HP se v posledním kvartálu opět vrátilo na pozici světové jedničky v prodeji počítačů (podíl vzrostl o 1,4 na 16,2 procenta). Podle analytiků a několika zdrojů E15.cz je to zejména díky lepšímu dodavatelskému řetězci a partnerským sítím, než jaké je aktuálně schopné zajistit druhé Lenovo (to má podíl 15,5 procenta).

„Zásobování, dodávky a odhad trhu v těchto číslech hrají zásadní roli,“ říkají zdroje HP. Například zdroje z Lenova se ale brání a tvrdí, že tyto statistiky počítají se stroji dodanými na sklady a nikoliv skutečně prodanými koncovým zákazníkům. „Nikdo nechce dodávat na sklad, důležité je umět odhadnout trh,“ reagují lidé z HP.

„Také doufáme v to, že se z Lenova stane druhý Acer,“ potvrzují pro E15.cz zdroje z HP. Od dříve rychle rostoucího Aceru se čeká, že opět vykáže další ztrátu v řádech stamilionů dolarů. Firma totiž dříve hodně investovala do marketingu a prodeje, nezaměřila se ale na investice do výzkumu a vývoje, na což dnes doplácí.

Lenovo je v podobném růstu, rozhodně se ale nedá říci, že by neinvestovalo do vylepšování svých produktů a naopak v této oblasti patří mezi nejaktivnější společnosti. Zástupci obou soupeřících společností se už brzy objeví v pořadu Connected. Za Lenovo vystoupí šéf české pobočky Petr Toman a za HP produktová manažerka počítačové divize Yveta Holečková.

Pro HP jsou počítače důležité i v tom, že pomocí nich je možné prodávat další produkty (například software pro správu a bezpečnost) a velké objednávky hardwarových komponent pak zajišťují lepší nákupní ceny pro komponenty do serverů.

„Chceme být v celé computing oblasti, od datových center po koncová zařízení,“ ujišťuje Whitman. V oblasti datových center firma chystá podle vlastních slov revoluci. Už v březnu půjde na trh dlouho očekávaný projekt Moonshot, tedy servery s mobilními čipy ARM. „Věříme, že toto bude skutečná revoluce v ekonomice datových center,“ uzavírá optimistická šéfka.