HP slibuje revoluci v serverech. Díky mobilním čipům

HP Moonshot - malá velká revoluce. Na obrázku šéf enterprise divize HP Dave Donatelli.

HP Moonshot - malá velká revoluce. Na obrázku šéf enterprise divize HP Dave Donatelli. Zdroj: HP

HP po 18 měsících od prvního oznámení vypouští do prodeje projekt nazvaný Moonshot, který by měl firmě připravit živnou půdu pro budoucnost. Moonshot je série takzvaných mikroserverů, které namísto klasických čipů od Intelu nebo AMD využívají čipy mobilní. Díky tomu lze dosáhnout nejenom výrazné úspory místa v datových centrech, ale také zásadního snížení spotřeby a plateb za energii, která tvoří jeden z největších nákladů provozování IT.

„Toto může být skutečná revoluce,“ sdělila už dříve výkonná šéfka HP Meg Whitman, jež tímto projevem mimo jiné chtěla ujistit zákazníky a akcionáře, že HP stále ve velkém inovuje a ví, kudy se vydat. Moonshot v mnohém revoluci skutečně představuje – jednotlivé servery jsou i o více než 90 procent menší než ty současné běžící na běžných čipech (do jednoho racku se má vejít až tisíc serverů), a mají až o 89 procent nižší spotřebu.

Přístroje Moonshot navíc budou mít mnohem častěji nové a lepší verze – podle HP se už serverové řady nebudou obměňovat a aktualizovat každých několik let, ale vždy po 3 až 6 měsících.

Pro velké internetové firmy

Servery s mobilními čipy prozatím nejsou určeny pro všechny typy operací, ale spíše velkým internetovým firmám typu Facebook, Microsoft, Twitter, Google a dalším. Jde tedy o společnosti, které si v podstatě nekupují tradiční servery, ale budují si stroje a datová centra vlastní, protože potřebují využívat své specifické softwarové systémy. Právě například Facebook byl jeden z těch, kteří s HP hodně spolupracovali, a na společnost vyvíjel tlak, aby Moonshot připravila.

První modely Moonshotu běží na čipech S1200 od Intelu, což je nová verze mobilních procesorů Atom. HP se nicméně nebude spoléhat pouze na jednoho dodavatele čipů a naopak bude dodávat i mikroservery osazené čipy ARM od výrobců Calxeda, Texas Instruments a Applied Micro. Mezi aktuálními dodavateli je i AMD a servery spolupracují také s kartami od Nvidie, klasickými pevnými disky a SSD.

To pro Intel může znamenat zásadní ohrožení jeho dosavadního silného serverového byznysu, kde ovládá zhruba 80 procent trhu. Různé analýzy tvrdí, že mikroservery budou během několika let tvořit 10 až 15 procent serverového trhu a ročně vygenerují přes 50 miliard dolarů. Dell dokonce mluví i o 20 procentech trhu.

To je odhad, který nemusí být vůbec mimo. Stále více firem totiž přestává investovat do vlastních serverů, ale IT služby a aplikace nakupuje z veřejného cloudu. A právě tyto cloudy jsou provozovány oněmi velkými internetovými společnostmi, které mikroservery mohou využívat. Jednotlivé mikroservery Moonshot jsou navíc díky mnoha konfiguracím a čipům hodně „pružné“ a je možné vytvářet různé konfigurace podle potřeby.

Intel k mobilním čipům v serverech nicméně přistupuje opatrně, alespoň tedy navenek. „Prozatím chybí jakýkoliv obchodní model. Celá oblast je v hodně rané fázi a zmiňované výhody jsou z velké části dohady, které se musí nejdříve potvrdit,“ řekl už dříve pro E15.cz Evžen Pavlovský z Intelu.

Ambice prodat to i Seznamu

HP ostatně prozatím příliš velkých zákazníků pro Moonshot nemá a prozatím rozjel pouze několik pilotních projektů ve Spojených státech. Firma je nicméně připravena do budoucna a začne vyvíjet obchodní aktivity. Konkurence v podobě Dellu, Oraclu či IBM navíc žádný podobný projekt prozatím nemá. Na trhu už ale působí noví hráči jako Quanta. Ostatně i AMD se s odkupem SeaMicro v oblasti malých serverů snaží prosadit.

Hewlett-Packard bude chtít Moonshot prodávat také v Česku. „Udělali jsme si průzkum trhu a jsou zde větší internetové firmy, které by produkt mohly využít. Třeba Seznam,“ řekl pro E15.cz šéf zdejší pobočky HP Jan Kameníček.

Není však jasné, že Seznam, Centrum a další velcí hráči českého internetu o Moonshot budou stát. Zástupci firem už dříve pro E15.cz uvedli, že na projekty jako založený Facebookem jsou zdejší firmy stále poměrně malé. Open Compute Project se nicméně zabývá stavěním vlastního hardwaru, zatímco Moonshot už hardware dodává připravený.

Pro nový typ serverů je nicméně nutné napsat vlastní aplikace. Verze s Atomem sice podporuje x86 a tudíž je kompatibilita zaručena, pro čipy ARM je ale nutné serverové aplikace přepsat. Na to nemusí být každá firma kapacity. I z toho důvodu nelze předpokládat, že se Moonshot stane šlágrem mezi klasickými firmami.

HP stále prodává nejvíce serverů na světě, i když v posledním čtvrtletí zaznamenalo propad o téměř 6 procent. Za rok 2012 firma v této oblasti vygenerovala příjmy přes 12 miliard dolarů.