Mobily Huawei se vracejí na český trh sankcím navzdory. Nikdy to nevzdáme, tvrdí firma

Huawei nova 9

Huawei nova 9 Zdroj: Huawei

Logo společnosti Huawei
Prodejna Huawei v Šanghaji
Huawei
Huawei se nyní soustředí na autonomní elektromobily. Investuje miliardu dolarů do výzkumu technologií autonomních elektromobilů.
5
Fotogalerie

Čínská společnost Huawei se pokouší o návrat na český trh s chytrými telefony. Z něj musela před časem nedobrovolně vycouvat. Důvodem jsou sankce Spojených států, které Huawei znemožnily přístup k některým čipům, a zejména službám a aplikacím od Googlu. Huawei se do té doby se Samsungem prala o post tuzemské i světové jedničky. V posledním půlroce vypadla z první pětky. Pozici zabralo rovněž čínské Xiaomi.

Pokusem o návrat do Česka a Evropy je nový telefon Huawei Nova 9, který splňuje parametry současné střední třídy. Kvůli embargům mu ale nadále chybí podpora Googlu, což mimo jiné znamená absenci obchodu s aplikacemi Play Store nebo mobilních plateb Google Pay. Smartphone také nemá podporu 5G. I proto je stanovená cenovka 13 tisíc korun ambiciózní. Pro Huawei je vydání nového telefonu zejména symbolickým krokem.

„Čelíme výzvám ze strany americké vlády, ale nevzdáme se. Nikdy, nikdy, nikdy nepřestaneme dělat telefony,“ uvádí pro deník E15 viceprezident Huawei Derek Yu. USA argumentují bezpečností a možnou špionáží v 5G sítích. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost z těchto důvodů proti Huawei vydal varování.

„Není to kvůli 5G, je to kvůli tomu, že nás USA chtějí zničit,“ věří Yu. Americký nátlak se na byznysu Huawei projevuje znatelně. Firma mimo jiné nedávno zavřela kamenný obchod v pražském obchodním centru Quadrio a ponechává si pouze ten v OC Chodov. Místo telefonů se více soustředí na prodej chytrých hodinek, sluchátek, notebooků a monitorů.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
• Videohub

Huawei rovněž ze svých struktur vypreparovala značku telefonů Honor, jenž na náš trh také uvádí nový telefon. Je v podstatě shodný s tím od Huawei, jen má podporu Googlu. Existují spekulace, zda je Honor skutečně samostatný a zda nejde pouze o kličku před sankcemi. V americké vládě už se objevují hlasy, aby embarga postihla i Honor. Firma na dotazy deníku E15 neodpověděla.

Huawei chce absenci Googlu řešit vlastním operačním systémem HarmonyOS a obchodem s aplikacemi AppGallery. Do něj se společnosti podařilo dostat vyšší desítky českých aplikací včetně těch od Livesportu, Mallu, Alzy, bank a především od Seznamu. Česká internetová jednička už přes rok supluje roli Googlu.

„O aplikace Seznamu je v AppGallery zájem. Jen za letošek máme vyšší desítky tisíc stažení. Aplikace proto v AppGallery i nadále ponecháme,“ počítá Matěj Hušek, ředitel divize homepage a obsahových služeb v Seznamu. Huawei zároveň podle informací deníku E15 dokáže vývojářům dobře zaplatit za to, aby aplikaci do AppGallery nahráli.

„Částka od Huawei výrazně přesáhla naše reálné náklady na práci,“ popsali deníku tvůrci české aplikace, kteří si z důvodu podepsaných smluv nepřáli být jmenováni. HarmonyOS má být pokusem Huawei nahradit Android. Společnost uvádí, že v Číně už na tento software migrovalo 150 milionů uživatelů. Do Evropy se má dostat příští rok. První ochutnávkou jsou chytré hodinky Watch 3, které už HarmonyOS mají a prodávají se i u nás.

Huawei dále řeší bezkontaktní mobilní platby přes NFC. Firma nově rozjela spolupráci s fintech aplikací Curve, do které je možné si nahrát platební kartu a platit mobilem stejně jako s Apple Pay či Google Pay. Raiffeisenbank na Huawei vydala platební aplikaci RaiPay.